Novica

TET avgusta 2012 v remont

⇒ Energetika ⇒ Splošno

V termoelektrarni Trbovlje se pospešeno pripravljajo na letošnji remont, v okviru katerega bodo temeljito pregledali in obnovili kotel bloka 4.

V termoelektrarni Trbovlje se bo 6. avgusta začel remont 125 MW bloka 4, ki naj bi predvidoma trajal do 3. septembra. Dela na kotlu bloka 4 bodo potekala v treh osrednjih sklopih, v okviru katerih bodo med drugim zamenjali dotrajane odseke uparjalnih cevi okoli izpihovalcev žlindre in obnovili obzidavo premogovnih gorilnikov, zamenjali del cevi grelnika vode, obnovili premogovne mline in seprataorje premoga, po potrebi zamenjali opremo na transportnih sistemih ter temeljito pregledali stanje energetskih transformatorjev, generatorja in visokonapetostnih stikalnih naprav. Poleg tega načrtujejo tudi izvedbo večjih del na elektrofiltru za izboljšanje izločanja pepela iz dimnih plinov ter temeljit pregled naprave za razžveplanje dimnih plinov.

V termoelektrarni Trbovlje so letos načrtovali proizvodnjo 600 GWh električne energije, do konca maja pa so v omrežje oddali 255 GWh, kar je bilo za 15 GWh manj od načrtovanega. Vzroke gre iskati predvsem v izboljšanju energetskih razmer v širši regiji, manjšem povpraševanju po električni energiji in nižjim cenam električne energije na trgu, zaradi česar je bila proizvodnja v bloku 4 TET nekajkrat ustavljena.

V TET se pripravljajo tudi na dodatno testiranje premogov iz tujine, saj naj bi RTH konec letošnjega leta prenehal z obratovanjem. Trenutno na mesec porabijo približno 45.000 ton zasavskega premoga in 7.000 ton češkega premoga. Za izpolnitev proizvodnih načrtov naj bi do konca leta potrebovali še 360.000 ton premoga, od tega naj bi iz domačega rudnika pridobili 310.000 ton.


© 2012 - 2022 Portal Energetika