Info

Aktivacija prenovljenega poročevalskega sistema za e-poročanje EPOS-G2

⇒ E-poročanje

Ministrstvo za infrastrukturo obvešča poročevalske enote, zavezane za posredovanje podatkov, da bo z dnem 23. 3. 2018 aktivirana prenovljena aplikacija za e-poročanje podatkov (EPOS-G2). Za prijavo in poročanje podatkov je obvezna uporaba digitalnega potrdila. Vsi oddani podatki se elektronsko podpišejo. Za poročevalce smo pripravili navodila za lažjo uporabo aplikacije, na voljo tehnična pomoč in podpora.

Prenovljena aplikacija za e-poročanje podatkov EPOS-G2 temelji na sodobnih odprtokodnih standardih, preverjenih rešitvah in prijaznem uporabniškem vmesniku. Vse funkcionalnosti obstoječega sistema so na voljo tudi v prenovljeni aplikaciji druge generacije. V novo bazo so prenešeni vsi arhivski že poročani podatki, oddani do konca 20. 3. 2018.

Popoldne 21. 3. 2018 bo obstočeja spletna domena za stari EPOS ugasnjena, na tej strani bo obvestilo za poročevalske enote in preusmeritev na novo spletno domeno prenovljene aplikacije EPOS-G2, ki bo od petka 23. 3. 2018 dostopna na novem url naslovu.

Novost prenovljene aplikacije je izvajanje elektronskega podpisovanja vseh posredovanih poročil z uporabo digitalnega kvalificiranega potrdila pravne osebe poročevalske enote, ki je zavezan za poročanje. Že ob prijavi v sistem EPOS-G2 se odgovorna kontaktna oseba, ki je bila sporočena administratorju na MZI, da bo izvajala poročanje, prijavi za vstop v aplikacijo z uporabo veljavnega digitalnega potrdila (nameščenega preko spletnega brskalnika ali čitalca kartice). Obstoječi uporabniki se prijavijo z dosedanjimi dodeljenimi podatki za dostop do svojih uporabniških računov (uporabniško ime, geslo). Novi uporabniki (npr. poročanje o izvajanju LEK) se v sistem prijavijo z dodeljenimi uporabniški imeni in gesli, ki so jih prejeli od administratorja MZI na podlagi telefonskega razgovora.

Za izvajanje e-podpisovanja pri oddaji poročil je nujno potrebna namestitev programske komponente SETCCE proXSign®, ki jo je potrebno predhodno namestiti na računalnik, s katerim se bo izvajalo poročanje. Zadnja podprta verzija programskega orodja je dostopna na tej povezavi.

Način oddaje poročil je glede na vrsto poročil naslednji:

  • spletni obrazci - oddaja preko ročnega vpisa v spletni obrazec ali z uvozom podatkov, pripravljenih v XML formatu (za vsak obrazac je na voljo shema v XSD obliki, ki se prenese iz sistema in se izpolni z zahtevanimi podatki);
  • datoteke - uvoz podatkov za specifična poročila se posreduje v PDF formatu

Za lažjo uporabo prenovljenega sistema smo za poročevalce pripravili Navodila za izvajanje poročanja EPOS-G2, v katerih je podrobneje opisan postopek uporabe portala za oddajanje poročil in izvajanje poizvedb in analiz poročanih podatkov.

Za podrobnejše informacije je na voljo tehnična pomoč pri uporabi portala EPOS-G2 pri administratorju sistema (gregor.plavcak@gov.si, tel: 02/234-1499).

MZI - Portal EPOS administracija


© 2012 - 2020 Portal Energetika