Informacije o sistemu

Varnost sistema

Informacijski sistem uporablja sodobne tehnološke rešitve, ki zagotavljajo visok nivo varnosti pri pošiljanju podatkov. Prijava v portal je v prvem koraku omejena z uporabo kvalificiranega spletnega digitalnega potrdila poročevalske enote, ki izvaja poročanje. Gre za elektronski osebni dokument, s katerim se uporabnik ob vsaki prijavi v sistem EPOS identificira. Digitalno potrdilo mora biti nameščeno na spletni brskalnik ali priključeno preko kartičnega čitalca. Drugi korak je prijava poročevalske enote za vstop v sistem preko dodeljenega uporabniškega imena in gesla.

Po uspešni prijavi se pred izvedbo pošiljanja podatkov (oddajenju poročil) vsa poročila elektronsko podpišejo z uporabo veljavnega kvalificiranega digitalnega potrdila poročevalske enote.

Dodatna zaščita je kodiranje oz. enkripcija podatkov preko SSL (Secure Socket Layer) varnostnega protokola, ki omogoča, da so podatki med pošiljanjem zavarovani in nedostopni tretjim osebam. Spletne strani, ki zahtevajo SSL protokol, se začenjajo s https namesto s http.

Šifrirani prenos podatkov in kvalificirano digitalno potrdilo omogočata najvišjo stopnjo varnosti, ki jo uporabljajo številni svetovni ponudniki spletnih storitev.

 

Kompatibilnost brskalnikov

Sistem za e-poročanjen EPOS-G2 je podprt za izvajanje poročanja z uporabo novejših različih naslednjih spletnih brskalnikov:

  • Google Chrome
  • Opera

Poročanje z digitalnim spletnim potrdilom

Za prijavo in oddajanje poročila je možna uporaba kateregakoli izmed pooblaščenih izdajateljev kvalificiranih digitalnih potrdil v Sloveniji, ki so izdana na ime pravne osebe poročevalske enote. Z digitalnim potrdilom se na prenovljenem portalu EPOS-G2 izvaja prijava v sistem in podpisovanje vseh oddanih poročil. V kolikor digitalnega potrdila še nimate, ga lahko pridobite od pooblaščenih izdajateljev:


Administracija sistema in tehnična pomoč EPOS

V primeru tehničnih informacij in pomoči glede uporabe aplikacije EPOS-G2 pošljite opis problema na naslov e-naslov: epos.mopeping@govpong.si

Telefonska pomoč pri uporabi portala EPOS-G2; tel: 02/2341-499.


© 2012 - 2024 Portal Energetika