Napoved dogodka

Meddržavno tekmovanje v izdelavi električnih koles

⇒ Napovednik dogodkov

Laboratorij za energetiko - Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru, že tretje leto zapovrstjo organizira Meddržavno študentsko tekmovanje v izdelavi električnih koles. Namen tekmovanja je spodbuditi študente k inovativnosti, okrepiti sodelovanje na državni in meddržavni ravni ter omogočiti mladim širjenje praktičnih izkušenj in zaposlitvenih kompetenc.

Tekmovanje bo potekalo v sklopu Mednarodnega posvetovanja Komunalna energetika – Power engineering, v ponedeljek 12. maja 2014. Letos se bodo študentskim ekipam iz domačih in tujih fakultet pridružile še ekipe dijakov iz srednjih tehniških šol.

Osnovni namen tekmovanja je spodbuditi zanimanje mladih za tehniko, predstaviti nove tehnološke rešitve na področju električno podprtih pogonskih sistemov za kolesa ter okrepiti ozaveščenost o učinkoviti rabi energije v prometnem sektorju. Poleg tega gre za direktno povezovanje mladih z gospodarstvom, saj se študentje v postopku izdelave E-kolesa povežejo s ponudniki komponent za nadgradnjo kolesa in sodelujejo pri samem razvoju tehnoloških rešitev na področju električno podprtih pogonskih sistemov za kolesa. Razvoj in spodbujanje tovrstne panoge znatno prispeva k dvigu konkurenčnosti slovenskega gospodarstva. Dogodek omogoča mladim, da se seznanijo z novo tehnologijo, razvijejo svoja znanja in ideje in spoznajo kako stvari delujejo v praksi. Dogodek je odlična priložnost za povezovanje univerz, gospodarstva in končnih uporabnikov.

Tekmovalna kolesa bodo razdeljena v dve kategoriji in sicer cestno A-kategorijo ter odprto B-kategorijo, tekmovala pa bodo v treh tekmovalnih disciplinah. V dopoldanskih urah bosta potekali tekmovanji v premagovanju razdalje in naklona na Hipodromu Kamnica ter bližnji klančini. Popoldan pa se bo dogodek preselil na vrhnje parkirišče Europarka, kjer bosta potekali tretja tekmovalna disciplina spretnostna vožnja po poligonu ter ekshibicijska hitrostna tekma (ne tekmovalna disciplina).
 
V sklopu tretje tekmovalne discipline bo potekal še dogodek E-mobilnosti, na katerem bodo študentski dosežki javno predstavljeni, hkrati pa bodo predstavljene že uveljavljene dobre prakse s področja energetike in trajnostne mobilnosti. Za obiskovalce prireditve bo podan pregled trga ultra lahkih električnih vozil, mogoče pa bodo tudi testne vožnje z demonstracijskimi električnimi vozili.
 
Program:

  • 09:00 – 11:00     Hipodrom Kamnica; Tekmovanje v premagovanju razdalje, kjer se preverja zmogljivost baterije.
  • 11:30 – 12:30     Cesta za tremi ribniki; Tekmovanje v premagovanju naklona, kjer se preverja moč motorja.
  • 15:00 – 17:00     Vrhnje parkirišče Europarka; Tekmovanje v spretnostni vožnji, kjer se ocenjuje funkcionalnost e-kolesa in Dogodek E-mobilnosti.

Zmagovalne ekipe bomo svečano razglasili na tradicionalnem posvetu Komunalna energetika – Power engineering, ki bo od 13. do 15. maja 2014.

Vljudno vabljeni na dan električnih koles, kjer boste spoznali perspektivne gospodarske prakse in z mladimi elektrotehniki delili nepozabno praktično izkušnjo razvijanja inovativnosti ter kreativnega razmišljanja.


Dodatne informacije na spletni strani organizatorja

 


Vir: FERI Maribor© 2012 - 2024 Portal Energetika