Napoved dogodka

Vabilo na delavnico "Trajnostna gradnja in prenova: od strategije do izvedbe"

⇒ Napovednik dogodkov

CIPRA International, društvo "Alpsko mesto leta" in občina Idrija - Alpsko mesto leta 2011 vabijo na delavnico "Trajnostna gradnja in prenova: od strategije do izvedbe", namenjeno spodbujanju energijsko učinkovite gradnje v gorskih regijah. Prireditev bo 17. oktobra 2014 v Idriji. Udeležba je brezplačna. Prijave možne do 10. oktobra 2014 do zapolnitve mest.

Projekt MountEE financira EUv okviru programa Intelligent Energy Europe - IEE (Foto: Lumar).

Stavbni objekti porabijo približno 40 odstotkov celotne energije. Od leta 2018 dalje bodo morale vse nove javne stavbe na celotnem območju EU izpolnjevati zahteve skoraj ničenergijskega standarda. Alpske občine in druge gorske regije v Evropi so že postregle s primeri gradnje in načinov uporabe stavb, ki zagotavljajo občutno manjšo porabo energije. Primeri dobre prakse bodo tokrat predstavljeni v Idriji, dne 17.10.2014.

Strokovna delavnica, ki bo potekala v okviru projekta MountEE, bo namenjenega spodbujanju energijsko učinkovite gradnje v gorskih regijah. Razprava bo zajemala strategije in predpise, ki urejajo področje gradnje. Delavnica je odlična priložnost za spoznanje in razpravo o primerih dobre prakse, v katerih občine na ta način že danes zmanjšujejo stroške in porabe energije. Udeleženci bodo dobili odgovore na vprašanja:

  • Kako lahko občine gradijo in prenavljajo na trajnostni in energijsko učinkoviti način ?
  • Katere partnerje in strategije potrebujejo pri izvajanju projektov tovrstne gradnje ?
  • Kakšne splošne okvire morajo sprejeti občine za zagotavljanje energijsko učinkovite gradnje ?
  • Kaj mora biti vključeno v ustreznih procesih ?
  • Na čem temeljijo uspešne strategije sodelovanja znotraj regije?

 

Bruno Summer, župan avstrijske občine St. Gerold, bo udeležencem predstavil stavbo, ki je bila na Vorarlberškem prva certificirana kot pasivna javna stavba, ter spregovoril o trajnostni gradnji v alpskih občinah, ustvarjanju dodane vrednosti na lokalni ravni in nujnem sodelovanju s partnerji. Na delavnici bo sodeloval tudi strokovnjak za leseno gradnjo Bruno Dujič, ki bo pojasnil, zakaj meni, da je les, trajnostna surovina z območja Alp, razvojna priložnost in izziv.


Udeleženci delavnice bodo imeli priložnost, da si na interaktivni »tržnici idej« s strokovnjaki in izvajalci iz Francije, Italije in Slovenije izmenjajo izkušnje, znanje in ideje o trajnostnih strategijah ter svetovalnih paketih za občine. Med drugim bo francosko mesto Chambéry, Alpsko mesto 2006, predstavilo svoj paket storitev za investitorje.

Dodatne informacije:


Vir: CIPRA International, društvo »Alpsko mesto leta« in občina Idrija


© 2012 - 2024 Portal Energetika