Novica

58. generalna konferenca Mednarodne agencije za atomsko energijo (IAEA)

Na Dunaju je potekala 58. generalna konferenca IAEA. Za predsednika konference je bil soglasno izvoljen šrilanški veleposlanik Aliyar Lebbe Abdul Aziz. Njegov otvoritveni govor je izpostavil konstruktiven dialog in sodelovanje na področju krepitve jedrske varnosti. Nove članice IAEA so postale Komori, Džibuti, Gvajana, Vanuatu, in se pridružile dosedanjim 162 državam članicam.

Generalni direktor IAEA Yukia Amano, ki vodi IAEA že drugi mandat, je poudaril napore IAEA za zagotavljanje varne uporabe jedrske energije vključno s preprečitvijo terorističnih in drugih dejanj, ki fizično ogrožajo delovanje jedrskih objektov. Izpostavil je pomembnost znanosti in tehnologije vključno z jedrskimi tehnikami za omogočanje napredka in izboljšanja standarda človeštva.

V sredo, 24. 9. 2014, je izjavo na plenarnem zasedanju podala slovenska delegacija. Direktor URSJV dr. Andrej Stritar je poudaril prizadevanja za izboljšanje jedrske varnosti po fukušimski nesreči. Opisal je nacionalni akcijski program, katerega sestavni del so tudi izboljšave v JE Krško. Omenil je slovenska prizadevanja na področju pripravljenosti za primer izrednega dogodka, tehničnega sodelovanja z IAEA, izrazil podporo delu IAEA na področju varovanje jedrskih snovi in krepitvi splošnega jedrskega varovanja po svetu.

Vzporedno z delom generalne konference je potekala še cela vrsta stranskih dogodkov. Izpostavili bi znanstveni forum o ravnanju z radioaktivnimi odpadki, obeležitev 15-te obletnice delovanja združenja evropskih jedrskih regulatorjev (WENRA), predstavitev delovanja evropske komisije pri ravnanju z radioaktivnimi odpadki, srečanje visokih predstavnikov jedrskih regulatorjev ter dvostranska srečanja z državami, s katerimi imamo sporazume o sodelovanju na področju jedrske varnosti. Konferenca se je zaključila 26. 9. 2014.

Izjava slovenske delegacije na plenarnem zasedanju

Vir: URSJV


© 2012 - 2023 Portal Energetika