Novica

Energetsko dovoljenje podpisano, plinski terminal pa ne bo umeščen v NEP

⇒ Energetika ⇒ Splošno

Danes je ministrica za gospodarstvo mag. Darja Radić podpisala energetsko dovoljenje za načrtovani terminal za utekočinjen zemeljski plin v Kopru, ki ga je zahtevala družba TGA Gas Engineering GmbH iz Nemčije. Hkrati je ministrica sprejela odločitev, da plinskega terminala ne bo uvrstila v nastajajoči nacionalni energetski program.

Energetsko dovoljenje je le prvi začetek načrtovanja, ki mu sledijo predlog za umestitev v prostor, prostorsko načrtovanje in kasneje še gradbeno dovoljenje. Predhodnik sedanje ministrice za gospodarstvo dr. Matej Lahovnik je zavrnil izdajo energetskega dovoljenja, vendar je Upravno sodišče v sporu odločilo, da za izdajo tovrstnega dovoljenja ni nobenih zadržkov, in da ga ministrstvo mora izdati. 


Družba TGA Gas Engineering je državi zagrozila s tožbo, če energetsko dovoljenje ne bo izdano, in če ne bo uvrščeno v nacionalni energetski program. Ob podpisu energetskega dovoljenja, je ministrica za gospodarstvo mag. Darja Radić sprejela odločitev, da plinskega terminala v nacionalni energetski program ne bo predlagala. Pri tem je upoštevala dejstvo, da je Državni zbor decembra lani sprejel Resolucijo o strategiji za Jadran, v kateri  iz okoljskih, varnostnih, prometnih in družbenih razlogov nasprotuje namestitvi terminalov za utekočinjeni zemeljski plin ob slovenskih teritorialnih vodah. Ta odločitev je dokončna.


© 2012 - 2021 Portal Energetika