Novica

Minister Omerzel na mednarodni konferenci Jedrska energija za novo Evropo (NENE)

⇒ Energetika ⇒ Splošno

Minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel, se je 9. 9. 2013, udeležil otvoritve mednarodne konference jedrskih strokovnjakov NENE (Jedrska energija za novo Evropo- Nuclear Energy for New Europe), ki bo do 12. septembra potekala na Bledu. Konferenco organizira Društvo jedrskih strokovnjakov Slovenije v sodelovanju z Institutom Jožef Stefan.

OŠ Franja Goloba, Prevalje, foto: Peter Rener

Od začetka delovanja Jedrske elektrarne Krško je preteklo trideset let. Vendar začetek atomske dobe v Sloveniji sega v šestdeseta leta z gradnjo eksperimentalnega reaktorja TRIGA v Podgorici. Oba dogodka sta mejnika znanstvenih raziskav in industrijskega izkoriščanja jedrske energije v Sloveniji. To pomeni več kot tri desetletja nakopičenega znanja o gospodarski proizvodnji električne energije in izkušenj s tega področja. V omenjenih treh desetletjih se je Slovenija zanesla na jedrsko energijo, kot na zanesljiv vir nizkoogljične energije, ki zagotavlja eno tretjino slovenske proizvodnje elektrike. Za trajnostno okolje moramo zagotoviti nizkoogljično proizvodnjo električne energije. Toda ta proizvodnja mora biti varna za okolje in za ljudi, kar pomeni, da je jedrsko varnost treba nenehno izboljševati.

 

Dogodki iz Fukušime so nas prisilili k premisleku o položaju v Evropi, vsaka jedrska elektrarna je morala prestati tako imenovani stresni preizkus. Naša jedrska elektrarna je bila spoznana kot najbolje pripravljena na morebitne izredne dogodke. Srečujemo se z dejstvom, da se jedrske elektrarne druge generacije približujejo koncu svoje začetno predvidene življenjske dobe in je zato treba sprejeti ustrezne odločitve glede prihodnosti. Predvidena življenjska doba naše jedrske elektrarne se na primer izteče leta 2023. Storili smo že nekaj korakov glede podaljšanja njene življenjske dobe, vendar morajo biti pred odobritvijo takega podaljšanja izpolnjeni varnost in zanesljivost delovanja, ki ga je treba nenehno vzdrževati, ravnanje z odpadki pa mora biti učinkovito in dobro urejeno. Seveda mora biti proizvodnja tudi ekonomsko učinkovita.


© 2012 - 2022 Portal Energetika