Novica

Minister Samo Omerzel na slovesnosti ob 70-letnici delovanja TE Brestanica

⇒ Energetika ⇒ Splošno

Minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel se je 18. junija 2013 v Brestanici, na gradu Rajhenburg udeležil praznovanja 70-letnice delovanja TE Brestanica.

Minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel

Za TE Brestanica je dolga in bogata zgodovina, polna različnih dogodkov in odločitev, povezanih z razvojem elektrarne ter tudi življenja ljudi v okoliških krajih. Minister Omerzel je v svojem nagovoru poudaril, da je je bila ta lokacija pred 70 leti strateška odločitev. Elektrarna je postala pomembna na področju varne in zanesljive oskrbe z električno energijo leta 2000, s postavitvijo plinskih turbin. Tako za slovenski elektroenergetski sistem elektrarna danes predstavlja zanesljiv rezervni vir napajanja v najbolj kritičnih trenutkih. Poleg tega pa lahko z električno energijo zanesljivo in varno oskrbuje Nuklearno elektrarno Krško. Njene naprave za proizvodnjo električne energije imajo trenutno skupno 297 MW moči, kar predstavlja 10 odstotkov zmogljivosti celotnega elektroenergetskega sistema v Sloveniji.

 

Ob vedno bolj integriranem energetskem trgu in vedno večjih evropskih pristojnosti tudi na področju energetike je pomembno razumeti, da Slovenija ni osamljen otok, pač pa mora skupaj z drugimi državami članicami iskati in razvijati skupne rešitve za dosego željenih ciljev. Evropska komisija v Energetskem kažipotu 2050 zagovarja stališče, da je edini učinkoviti odgovor na spopad z globalnimi energetskimi izzivi »več Evrope« – torej skupni trg, skupne politike, skupni cilji, skupna pravila. Le tako bomo cilje dosegali na stroškovno učinkovit način, ostali konkurenčni, izvedli prehod v nizkoogljično prihodnost ter zagotavljali varno in zanesljivo oskrbo s cenovno dostopno energijo.


© 2012 - 2021 Portal Energetika