Novica

Odprtje prve evropske agencije v Sloveniji

⇒ Energetika ⇒ Politika EU

S 3. marcem 2011 v Ljubljani odpira svoja vrata prva evropska agencija s sedežem v Sloveniji, Agencija za sodelovanje energetskih regulatorjev (ACER).

 

Ob tej priložnosti bo na sedežu agencije potekalo slovesno odprtje, na katerem bodo prisotne nagovorili predsednik Vlade Republike Slovenije Borut Pahor, ministrica za gospodarstvo mag. Darja Radić, direktor ACER Alberto Pototschnig in evropski komisar za energijo Günther Oettinger.

 

Začetek ob 11.45 uri, avla stavbe TR3 na Trgu Republike 3 v Ljubljani 
FOTOTERMIN IN IZJAVA ZA MEDIJE


Popoldan istega dne bo v Cankarjevem domu v Ljubljani potekala konferenca Novo upravljanje notranjega energetskega trga in ACER z uvodnim nagovorom ministrice za gospodarstvo Darje Radić ter glavnima govornikoma, direktorjem ACER Albertom Pototschnigom in evropskim komisarjem za energijo Güntherjem Oettingerjem.

 

Od 14.30 do 16.45 ure, Klub Cankarjevega doma v Ljubljani
ODPRTO TUDI ZA PREDSTAVNIKE MEDIJEV


ACER je bila ustanovljena s tretjim zakonodajnim svežnjem na področju energetskega trga, ki je bil ena izmed prioritet v času slovenskega predsedstva Svetu EU.  

 

Agencija bo na evropski ravni dopolnjevala regulativne naloge, ki jih na nacionalni ravni izvajajo regulativni organi. To bo obsegalo: 

  • zagotavljanje okvira za sodelovanje nacionalnih regulatorjev,
  • regulativni nadzor nad sodelovanjem med upravljavci prenosnega omrežja,
  • pooblastilo za sprejemanje posameznih odločitev,
  • vloga splošnega svetovalca.

ACER bo zagotavljala, da so dejavnosti regulativnih organov v skladu z veljavnimi direktivami o skupnih pravilih notranjega trga z električno energijo in zemeljskim plinom ustrezno usklajene in po potrebi dopolnjene na ravni Skupnosti. 

 

ACER bo morala spremljati regionalno sodelovanje med operaterji prenosnih sistemov v sektorjih za električno energijo in plin, pa tudi izvajanje nalog Evropske mreže operaterjev prenosnih sistemov za električno energijo in Evropske mreže operaterjev prenosnih sistemov za plin. 

 

V razmerah, ki zadevajo več držav članic, bo agencija pooblaščena za sprejemanje posameznih odločitev. Ta pooblastila bodo morala pod določenimi pogoji vključevati tehnična vprašanja, regulativni režim za infrastrukturo za električno energijo in plin, ki povezuje ali bi lahko povezovala vsaj dve državi članici in, kot zadnjo možnost, izvzetja iz pravil notranjega trga za nove povezovalne daljnovode za električno energijo in nove infrastrukture za plin, ki se nahajajo v več kot eni državi članici.

 

Agencija bo tudi svetovala Komisiji v zvezi z vprašanji ureditve notranjega trga ter bo pristojna za sprejemanje nezavezujočih smernic v pomoč regulativnim organom in udeležencem na trgu pri izmenjavi dobrih praks.

 

_____________________________________________________________________________________________


Predstavnike medijev, ki bodo spremljali dogodek, prosimo, da se akreditirajo na Uradu Vlade RS za komuniciranje (info.ukomping@govpong.si).


Kontaktne osebe:
• Andreja Šonc, Urad Vlade RS za komuniciranje, andreja.soncping@govpong.si,  tel. 031 688 619
• Andreja Križ, Urad Vlade RS za komuniciranje, 
andreja.krizping@govpong.si,  tel. 051 631 617
• Alja Tihle, Ministrstvo za gospodarstvo, 
alja.tihleping@govpong.si, tel. 051 370 013
 

Natančnejši program dogodka vam bomo posredovali v začetku prihodnjega tedna.


© 2012 - 2021 Portal Energetika