Novica

Okrogla miza "Ali znamo varčevati z energijo"

⇒ Energetika ⇒ Splošno

Na včerajšnji dan Zemlje je v Dolu pri Ljubljani v organizaciji Razvojnega centra srca Slovenije v okviru celotedenskih dogodkov v okviru "Zelenega tedna" potekala okrogla miza na temo "Ali znamo varčevati z energijo oz. Kako skrbimo za planet Zemljo." Dogodka se je udeležila mag. Mojca Vendramin iz Ministrstva za infrastrukturo in prostor.

Foto: Razvojni center srca Slovenije.

V počastitev dneva Zemlje od 22. do 26. aprila 2014 v organizaciji Energetske pisarne Srca Slovenije potekajo dogodki pod sloganom »Zeleni teden v Srcu Slovenije«, ki so namenjeni širši javnosti. Najmlajšim je bil namenjen barvno pravljični dan, učencem 8. razredov so predstavili ukrepe za varčevanje z energijo ter poklice prihodnosti, širši javnosti pa je bila namenjena okrogla miza na temo "Ali znamo varčevati z energijo ?" Dogodek se konec tedna zaključuje s predavanjem o energetski učinkovitosti, predstavitvijo lokalne hrane in delavnicami za najmlajše.Moto okrogle mize, ki je potekala 22. aprila 2014, je bilo varčevanje z energijo.


Mag. Mojca Vendramin
iz Direktorata za energijo na Ministrstvu za infrastrukturo in prostor je izpostavila, da so energetsko najbolj potrošne stavbe, ki porabijo kar 35 % vse energije, od tega 25 % samo za ogrevanje in hlajenje. 80 % stavbnega fonda v Sloveniji potrebuje energetsko sanacijo. S prenovo bi lahko do leta 2020 izpolnili cilj EU doseganja vsaj 20 % prihranka energije. Ključni ukrepi so finančne spodbude Eko sklada, sredstva kohezijskega sklada in obveznost dobaviteljev energije, za prihranke pri svojih odjemalcih. "Energetska učinkovitost blagodejno vpliva na gospodarstvo, delovna mesta in predvsem na zmanjšanje vpliva toplogrednih emisij in s tem na zmanjšanje podnebnih sprememb. Na področju obnovljivih virov energije (OVE) Slovenija trenutno dosega 20,2 % delež v končni porabi energije. Cilj do leta 2020 je doseči 25 % delež, ki pa ga bo mogoče doseči le z dodatnimi ukrepi, ki so v največji meri potrebni pri električni energiji, kjer za vmesnimi cilji zaostajamo. Težave so pri postavljanju vetrnih turbin, hidroelektrarne na Savi se tudi gradijo počasi.« Vendraminova je opozorila tudi, da OVE niso tako nedolžni, saj posegajo v prostor. Država se bo tako morala odločiti med varstvom narave in med zmanjševanjem vpliva podnebnih sprememb.

 

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je izpostavila, da se mesečno pogovarja z nevladnimi organizacijami, vsak drugi mesec pa skupaj obiskujejo območja po Sloveniji. »V projektu "Varujmo zeleno" skrbimo za varčevanje z električno energijo, odgovorne inšpektorate pozivamo k sodelovanju z ljudmi.« Izpostavila je predvsem težnjo, da se kapitala ne sme postavljati pred zdravje. 


Po besedah župana občine Šentrupert Ruperta Goleta je njihova občina usmerjena v OVE, predvsem v lesno biomaso. Les pokriva 60 % površine v njihovi občini, zato so si v občini  zadali cilj biti energetsko samooskrbni. Z ustanovitvijo Energetike Šentrupert so investirali v projekt kotlarne Dob in projekt kogeneracije. Gole je prepričan, da je treba osveščati predvsem mlade, ki predstavljajo našo prihodnost. S tem namenom so v občini zgradili lesen vrtec, ki je prepoznaven po vsej Sloveniji. Prav takšen pa je tudi muzej Dežela kozolcev, s katerim so postali še bolj prepoznavni.
 

V podjetju Plastika Skaza so več kot 20 let usmerjeni v ekološko izdelavo izdelkov. Po navedbah direktorice Tanje Skaza v podjetju dokazujejo, da so tudi izdelki iz reciklata primerni za gospodinjstvo. Primer je lastna blagovna znamka Cuisine, kjer je celotna linija pripomočkov za kuhinje iz reciklirane plastike. So tudi prvi, ki so se v okviru razpisa Obzorje 2020 lotili projetka izdelave izdelkov iz komunalnih odpadkov. V okviru natečaja BIA so bili izbrani kot razvojni dobavitelj za izdelavo izdelkov za potrebe industrije iz patentiranega materiala Prociklena. Izdelek "Organko" je inovativen kuhinjski koš in hkrati mini-kompostnik v enem, ki ga bodo odslej izdelovali iz komunalnih odpadkov.

Eko sklad prek javnega razpisa dodeljuje nepovratna sredstva oz. nepovratne finančne spodbude za fizične in pravne osebe. »Občan ima možnost, da kandidira za pridobitev nepovratne finančne vzpodbude. Konec februarja smo objavili dva javna poziva in do sedaj smo prejeli že dobrih 5000 vlog, tako da je interes občanov res velik,« je vzpodbudne podatke izpostavila mag. Vesna Črnilogar iz Eko sklada – slovenskega okoljskega javnega sklada.
 

Direktorica in glavna urednica Energetika.NET Alenka Žumbar Klopčič je izpostavila nedavno izveden natečaj na temo Energetika jutri, kjer se je pokazalo, da so najmlajši zelo osveščeni o vsem, kako dobimo elektriko, ločevanju odpadkov, medtem ko so manj informirani o tem študentje. 


Direktorica oskrbovalne verige podjetja JUB, d. o. o. Nataša Iršič Bedenik je dejala, da s Jubizol sistemi privarčujemo do 40 % energije, zato predstavljajo njihov glavni steber vlaganj. V lastnem raziskovalnem centru ustvarjajo tudi nove materiale, ki so povezani z varčnimi proizvodi.


Direktorica Razvojnega centra Srca Slovenije Aleksandra Gradišek je izpostavila pomen vloge ozaveščanja te vsebine do mladih, ki jih v njihovem centru izvajajo preko delavnic in predavanj.

Vsi govorci okrogle mize so bili enotni, da so predvsem najmlajši dobro osveščeni na področju varčevanja z energijo in ločevanja odpadkov in s tem dajajo dober zgled. V družini so ravno otroci tisti, ki najbolj bdijo nad doslednim ločevanjem odpadkov. Doma varčujemo z rednim ugašanjem luči, televizije in drugih elektronskih porabnikov, varčujemo z vodo, skrbimo za zmerno ogrevanje prostorov, ter izvajamo energetsko sanacijo fasade stavb, da so prostori energetsko učinkovitejši.

Vir: Razvojni center srca Slovenije


© 2012 - 2024 Portal Energetika