Novica

Ponovno vzpostavljena stabilna oskrba Notranjske z električno energijo

⇒ Energetika ⇒ Energetska infrastruktura

Elektro Ljubljana je z obnovo 110 kV daljnovoda Kleče – Logatec zaključil prvo fazo sanacije omrežja po februarski ujmi. Z obnovo daljnovoda je ponovno vzpostavljeno stabilno napajanje Notranjske z električno energijo.

Skupna višina sredstev za nepovratne finančne spodbude znaša 80.000 EUR.

Elektro Ljubljana je z obnovo 110 kV daljnovoda Kleče – Logatec zaključil prvo fazo sanacije omrežja po februarski ujmi. Z obnovo daljnovoda je ponovno vzpostavljeno stabilno napajanje Notranjske z električno energijo. Dne, 20. 6. 2014 so si traso prenovljenega daljnovoda na Zaplani poleg predsednice vlade Alenke Bratušek, ogledali tudi minister za obrambo Roman Jakič, državni sekretar na ministrstvu za  infrastrukturo in okolje Bojan Kumer, generalni direktor Uprave za zaščito in reševanje Darko But, poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan ter župani občin Logatec, Vrhnika in Horjul Berto Menard, Stojan Jakin ter Janko Jazbec.

Sanirani daljnovod Kleče – Logatec je eden od dveh 110 kV daljnovodov, ki ju je februarja porušil žled, je pa ključen za normalno napajanje območja od Logatca do Cerknice. S prenovljenim daljnovodom je ponovno vzpostavljeno stabilno napajanje Notranjske z električno energijo, kar je Elektro Ljubljana doslej zagotavljal z zasilno postavljenimi, tako imenovanimi havarijskimi stebri. V dolžini 2.126 metrov je Elektro Ljubljana na daljnovodu Kleče – Logatec postavil devet novih jamborov. Novi daljnovod v primerjavi z daljnovodom, ki ga je podrl žled, prenese 2,5-krat večjo obremenitev.

Strošek sanacije je znašal 320.000 evrov, za premostitev tega dela poškodovanega daljnovoda s tako imenovanimi havarijskimi jambori pa je Elektro Ljubljana pozimi namenil 180.000 evrov. Doslej ugotovljena škoda na omrežju in napravah Elektra Ljubljana znaša približno 25 milijonov evrov, ob sanaciji pa delavci še vedno odkrivajo okvare (od ukrivljenih oporišč do nalomljenih elementov), ki jih bo ravno tako potrebno sanirati.

Na visokonapetostni ravni je bilo doslej saniranih 20 odstotkov omrežja oziroma dobra dva kilometra od porušenih enajst. Ekipe Elektra Ljubljana so sanirale tudi 80 odstotkov poškodovanega srednjenapetostnega omrežja oziroma 200 od 240 kilometrov. Pri sanaciji so pokablili 135 kilometrov srednjenapetostnega omrežja, 65 kilometrov pa so sanirali v nadzemni tehnologiji. Na nizkonapetostni ravni je bilo poškodovanih 460 kilometrov omrežja, doslej so ekipe Elektra Ljubljana uspele sanirati 30 odstotkov oziroma 140 kilometrov.

Vir: Elektro Ljubljana


© 2012 - 2024 Portal Energetika