Novica

V Mariboru zasvetila prva električna žarnica na Slovenskem

⇒ Energetika ⇒ Splošno

V Mariboru, na Grajskem trgu, je v začetku aprila 1883 zasvetila prva električna žarnica. V spomin na ta dogodek je Elektro Maribor v sodelovanju z Mestno občino Maribor s sodobnimi svetlečimi diodami (LED) posodobil javno razsvetljavo na Grajskem trgu.

Župan Mestne občine Maribor, dr. Andrej Fištravec, je povedal: »Malokdo se zaveda dejstva, da je v zgodovini prav Maribor bil prva ''svetla točka" v tem delu Evrope. Prav zato pozdravljam pobudo Elektra Maribor, ki je 131 let po prvi prižgani žarnici v tem delu Evrope skorajda na istem mestu postavil nekaj najsodobnejših LED sijalk. Ob tem pa želim poudariti, da se na mestni občini Maribor še kako dobro zavedamo pomena modernizacije javne razsvetljave, zato zelo aktivno iščemo možnosti, da bi lahko to v celoti storili v relativno kratkem času in s čim nižjimi stroški.«
 
Predsednik uprave Elektra Maribor, mag. Boris Sovič je ob tem dodal: »Kot družba, ki je zavezana načelom trajnostnega razvoja si Elektro Maribor prizadeva za prehod v nizkoogljično družbo. S pobudo za prenovo razsvetljave na Grajskem trgu v Mariboru smo naredili korak naprej - s posodobitvijo smo povezali zgodovino, sedanjost in prihodnost  javne razsvetljave v mestnem središču. Na Grajskem trgu, kjer je pred 131-imi leti zasvetila prva električna žarnica na Slovenskem, kar v se strokovnih krogih šteje kot začetek elektrifikacije na naših tleh, smo posodobili javno razsvetljavo. Z najsodobnejšimi svetlečimi diodami prenovljene svetilke sedaj porabijo kar sedemkrat manj električne energije in imajo prav tolikokrat daljšo življenjsko dobo. Samo s tem projektom bo na leto prihranjenih skoraj 6.000 kWh oz. 3.300 ton ogljikovega dioksida.«
 
O prenovi
 
V skladu s smernicami tehnološkega razvoja in veljavno zakonodajo na področju javne razsvetljave smo posodobili 5 svetilk na vzhodni in 5 svetilk na zahodni fasadi Grajskega trga ter 4 svetilke na Trgu svobode.
 
Svetilkam, ki so pod spomeniškim varstvom, smo električno moč posamezne sijalke omejili na manj kot 20 W, kar je skladno z Uredbo o mejnih vrednostih svetlobnega onesnaževanja okolja.
 
Pred prenovo so bile v svetilkah uporabljene živosrebrove sijalke, ki smo jih nadomestili z novimi učinkovitimi LED sijalkami. Za doseganje boljšega izkoristka svetilk smo v kapo posamezne svetilke namestili tudi nove INOX odsevnike, ki tako bolje usmerjajo svetlobni tok proti tlom. S tem smo dosegli, da osvetljenost trga ustreza Priporočilom Slovenskega društva za razsvetljavo – cestna razsvetljava.
 
Elektro Maribor je ves potrebni material in delo zagotovil v okviru sponzorstva Mestni občini Maribor v višini 1.951 eur.
 
Zgodovina elektrifikacije Slovenije
 
Grajski trg, na katerem smo prenovili javno razsvetljavo, ima izjemen zgodovinski pomen. Tukaj se je pisala zgodovina elektroenergetike na naših tleh. Prav tukaj je namreč v začetku aprila pred 131-imi leti zasvetila prva žarnica v Mariboru, Sloveniji in tem delu Evrope. S tem se je na naših tleh pričela doba elektrifikacije.
 
Leta 1883 je Karel Scherbaum, lastnik velikega parnega mlina v Mariboru, na parni stroj priključil dinamo, ki je proizvajal električno energijo za razsvetljavo s 36. žarnicami. S tem je v poslovnih in proizvodnih prostorih in tudi pred vhodom v hišo na Grajskem trgu, v kateri je prebivala družina Scherbaum, prvič v Mariboru, Sloveniji in v tem delu Evrope zasvetila električna žarnica.
 
Glede na to, da je časopis Marburger Zeitung o tem poročal 4. aprila 1883, je prva žarnica na Grajskem trgu zasvetila že kak dan pred tem.
 
O naprednosti tehnološke rešitve priča tudi dejstvo, da je prva moderna žarnica na žarilno nitko v Mariboru zasvetila le dobra tri leta po tem, ko je T. A. Edison v Združenih državah Amerike patentiral »novo žarnico«.

Vir: Elektro Maribor


© 2012 - 2021 Portal Energetika