Novica

V Termoelektrarni Brestanica slavnostno odprli sedmi plinski blok

⇒ Energetika ⇒ Energetska infrastruktura

V Termoelektrarni Brestanica (TEB) so v ponedeljek, 28. junija 2021 odprli novo nadomestno plinsko turbino z nazivno močjo 56 MW. Z otvoritvijo drugega nadomestnega plinskega bloka PB7 je TEB uresničila prvo fazo razvojnega projekta zamenjave starejših plinskih blokov PB1-3, zgrajenih sredi sedemdesetih let prejšnjega stoletja. Nov plinski blok je prilagojen ročni rezervi za povrnitev frekvence, zagonu agregata brez zunanjega vira napajanja ter izpolnjuje zahteve po napajanju nujne lastne rabe Nuklearne elektrarne Krško (NEK).

V sklopu projekta zamenjave plinskih blokov je bila v letu 2018 realizirana izgradnja plinskega bloka PB6, letos pa se zaključuje izgradnja drugega nadomestnega plinskega bloka PB7. Plinski blok PB7 so začeli graditi leta 2019, aprila 2021 pa je bil uspešno zaključen tehnični pregled. Na osnovi tehničnega pregleda je bilo odrejeno šestmesečno poskusno obratovanje, v sklopu katerega bodo izvedene prve meritve obratovalnega monitoringa. Sledi pridobitev uporabnega dovoljenja in predaja plinskega bloka v uporabo.

Projekt je bil zaključen skladno s finančnim in terminskim načrtom. Vrednost celotne naložbe je znašala 26,4 milijonov evrov. 

Slovesne otvoritve novega plinskega bloka PB7 se je udeležilo več uglednih gostov. Slavnostni govornik prireditve predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša je po ogledu novega plinskega bloka in plinskih rezervoarjev v nagovoru projekt postavil v širši kontekst prihodnje energetske oskrbe naše države in podprl nadaljnji razvoj elektrarne.

Direktor Termoelektrarne Brestanica Tomislav Malgaj je izpostavil, da se z izgradnjo PB7 skupna zmogljivost TEB povečuje na 406 MW moči in ima v danem trenutku večjo moč od slovenskega dela Nuklearne elektrarne Krško.

Generalni direktor GEN energije Martin Novšak je čestital za uspešno izvedeno investicijo in poudaril pomen projekta TEB kot strateške rezerve za oskrbo in stabilizacijo elektroenergetskega sistema Slovenije v ključnih trenutkih. Agregati TEB poleg reševanja domačih potreb sodelujejo tudi v potrebah povezanega evropskega sistema, ki se povečujejo s spremembami odjema energije kot izpadov pomembnejših enot, predvsem pa z večanjem deleža manj predvidljivih virov energije.

O projektu je spregovoril tudi Aleš Prešern iz koncerna Siemens, ki je dobavil glavno tehnološko opremo, ki jo sestavljajo plinska turbina SGT- 800 nazivne moči 56 MW, generator, dizel električni agregat, ki omogoča zagon plinske turbine v brez napetostnem stanju, in dimnik.

Vir: TEB, GEN energija


© 2012 - 2024 Portal Energetika