Novica

Za mesec dni podaljšana regulacija cen 95-oktanskega bencinskega in dizelskega goriva

⇒ Energetika ⇒ Cene naftnih derivatov

Vlada RS je z Uredbo o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov za mesec dni podaljšala obstoječe regulirano določanje cen 95-oktanskega bencina in dizla. V tem času bodo preučeni javno finančni učinki postopne liberalizacije cen na avtocestnem križu.

Prva faza liberalizacije cen, ki velja od aprila 2016 za cene 100-oktanskega bencina in kurilnega olja, je prinesla manjše zvišanje maloprodajne cene bencinskega goriva pri največjih trgovcih naftnih derivatov v Sloveniji.

Vlada Republike Slovenije je danes na 90. redni seji izdala Uredbo o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov, ki bo objavljena v Uradnem listu Republike Slovenije št. 39/2016. V uredbi ostajata v okviru ukrepa regulativne določitve cen motorni 95-oktanski bencin in dizelsko gorivo. Oblikovanje cen teh dveh naftnih derivatov ostaja enako kot doslej in sicer je predpisana metodologija oblikovanja cen, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja USD/EUR. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij. Nova uredba začne veljati 9. junija 2016 in bo veljala en mesec.

 

Vlada Republike Slovenije je v tem podaljšanem enomesečnem obdobju Ministrstvu za finance in Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo naložila, da pripravita skupno analizo o javno finančnih učinkih postopne liberalizacije cen naftnih derivatov, ki se prodajajo na bencinskih servisih na servisnih prometnih površinah avtocest in hitrih cest.


Vlada Republike Slovenije je dodatno naložila Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, da pozove podjetja, ki se ukvarjajo z dejavnostjo prodaje naftnih derivatov, da se do 1. julija 2016 dogovorijo za ustrezen in transparenten način informiranja potrošnikov o cenah naftnih derivatov na različnih bencinskih servisih.

Vir: Vlada RS


© 2012 - 2021 Portal Energetika