Novica

CEE Foruma za povezovanje trgov električne energije razpuščen

⇒ Energetika ⇒ Politika EU

Vlada RS se je na današnji 40. redni seji seznanila z informacijo o razpustitvi Srednjevzhodnega evropskega foruma za povezovanje trgov električne energije in prenehanju veljavnosti Memoranduma o soglasju o srednjevzhodnem evropskem forumu za povezovanje trgov električne energije.

Memorandum o soglasju o srednjevzhodnem evropskem forumu za integracijo trgov električne energije so 7. decembra 2009 podpisali energetski ministri Avstrije, Češke, Madžarske, Nemčije, Poljske, Slovaške in Slovenije (CEE Forum). Pozneje sta se mu kot opazovalki forumu pridružili še Romunija in Hrvaška.

Srednjevzhodna evropska regija je ena od regij, ki jih je vzpostavila Uredba o pogojih za dostop do omrežja za čezmejne izmenjave električne energije. Na podlagi uredbe je bilo sprejetih osem omrežnih kodeksov, na podlagi teh kodeksov so se na novo ovrednotile tudi regije, in prišlo je do združitve dveh centralnih evropskih regij.

Po sedmih letih delovanja CEE Foruma so se okoliščine na regionalnem trgu spremenile v tolikšni meri, da delo foruma ni več potrebno. Pristojni ministri bodo izjavo o razpustitvi CEE Foruma podpisali ob robu zasedanja Sveta EU za energijo  26. junija 2017.

Vir: MzI


© 2012 - 2023 Portal Energetika