Novica

DEM in SEL že avgusta 2014 izpolnile letni plan proizvodnje električne energije

⇒ Energetika ⇒ Splošno

Zaradi izredne hidrologije sta družbi Dravske elektrarne (DEM) in Savske elektrarne (SEL) že v osmih mesecih dosegli celoletne plane proizvodnje električne energije za leto 2014.

HE Vuzenica (Foto: DEM).

Družba Dravske elektrarne Maribor je letos v osmih mesecih izpolnila letni načrt proizvodnje električne energije, saj je do 26. avgusta proizvedla 2.633 GWh, kar je 47,5 odstotka vse letošnje proizvedene električne energije v skupini Holding Slovenske elektrarne. S tem je družba DEM zadovoljila kar 30 odstotkov potreb po električni energiji v Sloveniji v tem obdobju. Obratovanje verige dravskih hidroelektrarn letos zaznamuje nadpovprečna hidrologija, saj so pretoki reke Drave v vseh osmih mesecih presegli pričakovane. Kljub velikim pretokom so se agregati v hidroelektrarnah na Dravi ustavljali zelo malo, saj večjih okvar naprav ni bilo.

Direktor DEM mag. Viljem Pozeb je ob rekordni proizvodnji električne energije povedal: »Letošnjo načrtovano količino električne energije smo proizvedli že avgusta, za kar so ob dobri hidrologiji zaslužni predvsem naši zaposleni, saj je ob dobrem vzdrževanju obratovalna pripravljenost dravskih elektrarn zelo visoka. Po zaključku prenove HE Zlatoličje so dravske elektrarne obratovale z vsemi agregati. Ocenjujemo, da bi lahko do konca letošnjega leta načrt proizvodnje presegli za 30 odstotkov.«

 


Rekordna proizvodnja električne energije je letos evidentirana tudi v Savskih elektrarnah Ljubljana. Zaradi nadpovprečnih pretokov, ki so zaznamovali letošnjo pomlad in poletje, so že presegli letošna celoletna pričakovanja. Štiri velike hidroelektrarne iz družbe SEL (HE Moste, HE Mavčiče, HE Medvode in HE Vrhovo) so 25. avgusta 2014 s 307 GWh proizvedene energije že dosegle celoletni plan proizvodnje.

Vir: DEM, SEL


© 2012 - 2024 Portal Energetika