Novica

Do konca leta bodo v poplavah prizadeta gospodinjstva za elektriko plačevala 60 odstotkov manj

⇒ Energetika ⇒ Splošno

Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo je skupaj z dobavitelji električne energije zasnovalo ukrep, s katerim bo vsem gospodinjskim odjemalcem, ki so utrpeli škodo zaradi nedavnih poplav, od avgusta do konca leta 2023 zagotovljena električna energija po simbolični ceni 1,00 evro na megavatno uro. Prizadetim gospodinjstvom se bo mesečni račun za elektriko znižal za 60 odstotkov.

Poplavljenim gospodinjstvom bo v petih mesecih od avgusta 2023 do decembra 2023 zagotovljena elektrika po 0,1 centa na kilovatno uro. Po prvih grobih ocenah naj bi ukrep zajemal od 4000 do 7000 gospodinjstev, ki so bila poplavljena.

Izračun simulacije strukture maloprodajne cene električne energije za povprečnega gospodinjskega odjemalca (letna poraba 4035 kWh, obračunska moč 7 kW, dvotarifno merjenje) temelji na predpostavki, da bi se namesto trenutno veljavne regulirane cene elektrike (VT=118 EUR/MWh in MT= 82 EUR/MWh) postavka električna energija (VT in MT) obračunala po ceni 1 EUR/MWh. Izračun upošteva vse veljavne postavke omrežnine, prispevkov in trošarine za leto 2023 in obračunan DDV v višini 22%. Rezultat izračuna kaže, da bi povprečni gospodinjski odjemalec mesečno prihranil približno 40 evrov, saj bi ukrep prinesel znižanje mesečne položnice računa za elektriko za skoraj 60 odstotkov.

Minister mag. Bojan Kumer je na novinarski konefenci povedal, da so k ukrepom pozitivno pristopili tudi vsi največji trije ponudniki električne energije v državi: ECE, GEN-I in Petrol.

Kdo bo upravičen do cenejše elektrike, bo določeno naknadno, ko bodo pripravljeni kriteriji. "Gre za zelo ciljen ukrep. Dobavitelji bodo preko mehanizma od sistemskega operaterja dobili natančen seznam, kateri odjemalci so utrpeli poplave. Točne evidence poplavljenih gospodinjstev bodo znane okvirno v štirinajstih dneh". Razliko v ceni bodo financirali dobavitelji. "Če bo teh gospodinjstev pet tisoč, gre za 1,5 milijona evrov vreden ukrep, ki ga bo kot donacijo pokril posamezen dobavitelji," je pojasnil minister in potrdil, da strošek ne bo bremenil proračuna.

Vir: MOPE


© 2012 - 2024 Portal Energetika