Novica

Konferenca o novi EU strategiji za Alpsko regijo

⇒ Energetika ⇒ Splošno

V Bruslju je včeraj, dan pred zasedanjem Evropskega sveta, na katerem bodo voditelji in predsedniki držav članic razpravljali tudi o novi EU strategiji za Alpsko regijo, potekala konferenca, posvečena prihodnji alpski makro-regiji.

Na konferenci, ki sta jo v imenu alpskih držav in regij organizirali Alpska konvencija in Francosko stalno predstavništvo v Bruslju, je državni sekretar mag. Bojan Babič, poudaril vlogo Alpske regije in njenih potencialov v Evropi ter pomena povezovanja različnih ravni in akterjev v širšem, makroregionalnem prostoru kot nadgradnjo obstoječih povezav v okviru Alpske konvencije. Poudaril je tudi vlogo transnacionalnega programa Območje Alp, v okviru katerega je bilo v dveh programskih obdobjih s pomočjo sredstev iz Evropskega sklada za regionalni razvoj v višini 250 mio EUR izvedenih preko 100 projektov z okoli 1000 partnerji z različnih ravni. V 88 projektih je sodelovalo tudi 124 slovenskih partnerjev.

Program Območje Alp povezuje tako osrednje gorsko območje Alp kot tudi okoliške ravninske predele z velikimi alpski metropolami Ljubljano, Dunajem, Grenoblom, Lyonom, Milanom, Muenchenom, Torinom in Zuerichom, kar je kot pomembno okoliščino za usklajeno reševanje prihodnjih izzivov alpskega razvoja poudaril mag. Babič. Letos, ko poteka priprava dokumentov za novo programsko obdobje, predseduje programu Slovenija.


© 2012 - 2023 Portal Energetika