Novica

Med najodličnejšimi raziskovalnimi dosežki Univerze v Ljubljani v letu 2023 sodelujoči pri pripravi posodobitve NEPN

⇒ Energetika ⇒ Nacionalni energetski in podnebni načrt

Univerza v Ljubljani (UL) v sklopu Tedna Univerze ob obletnici ustanovitve vsako leto razglasi najodličnejše raziskovalne dosežke raziskovalk in raziskovalcev UL. Med njimi so tudi sodelujoči v procesu priprave osnutka posodobitve NEPN.

Med avtorji najodličnejših raziskovalnih dosežkov Univerze v Ljubljani v letu 2023 tudi sodelujoči pri pripravi posodobitve NEPN (Foto: Univerza v Ljubljanji).

»Znanost je tista, ki nas je pripeljala do tu, kjer smo, ki nam je omogočila današnja lagodna življenja, ko smo pozabili na številne nadloge, ki so pestile naše prednike in s katerimi se spopadajo še marsikje na našem planetu. Znanost je podaljšala naša življenja, nam omogočila prosti čas, dobro prehrano in še mnogo drugega. Žal so znanstveni dosežki posredno pripeljali tudi do težav, s katerimi se soočamo danes, pri čemer imam v mislih predvsem klimatske spremembe, a rešitev ni v tem, da se vrnemo nazaj v življenje v predindustrijski dobi, temveč da poiščemo rešitev za naš obstoj na tem planetu. To pa lahko naredimo le z znanostjo in zaupanjem v znanost, česar pa se mora zavedati celotna družba, vključno s politiko,« je ob razglasitvi dosežkov povedal rektor Univerze v Ljubljani, prof. dr. Gregor Majdič. Rektor se je avtoricam in avtorjem zahvalil za njihovo delo in spodbudil k širjenju znanja tudi zunaj akademskih meja.

Namen dogodka je poudariti usmerjenost Univerze v Ljubljani v raziskovanje in izpostaviti tiste raziskovalce, ki so dosegli še posebej vidne rezultate. Med izbranimi najodličnejšimi raziskovalnimi dosežki Univerze v Ljubljani v letu 2023 so avtorji kar treh izbranih raziskovalnih dosežkov, ki sodelujejo tudi v procesu priprave osnutka posodobitve Celovitega nacionalnega energetskega in podnebnega načrta (NEPN), in sicer:

  • prof. dr. Nevenka Hrovatin in prof. dr. Jelena Zorič (Ekonomska fakulteta UL), ki sta sodelovali pri raziskovalnemu delu »Vloga socialnega kapitala in z bivanjem v domu povezanega življenjskega sloga pri energetsko učinkovitih prenovah doma«;
  • prof. dr. Tomaž Katrašnik (Fakulteta za strojništvo UL), ki je sodeloval pri raziskovalnemu delu »Odkritje novega elektrokemijskega odziva baterijskih materialov s fazno separacijo«;
  • doc. dr. Danijel Crnčec (Fakulteta za družbene vede UL, zaposlen tudi na MOPE - Direktorat za energijo), ki je sodeloval pri raziskovalnemu delu »Pandemija covida-19 in EU: od trajnostnega energetskega prehoda k zelenemu prehodu?«.

Prejemnikom priznanj čestitamo za njihove raziskovalne dosežke!

Več informacij o izbranih najodličnejših raziskovalnih dosežkih na Univerzi v Ljubljani v letu 2023 je na voljo na spletni strani Univerze v Ljubljani.

Vir: Univerza v Ljubljani


© 2012 - 2024 Portal Energetika