Novica

Minister Gašperšič se ob robu 4. letne konference ACER srečal s komisarjema EU

⇒ Energetika ⇒ Splošno

Danes se je minister za infrastrukturo dr. Peter Gašperšič na Brdu pri Kranju ob robu 4. letne konference Agencije za sodelovanje energetskih regulatorjev (ACER) srečal s podpredsednikom Evropske komisije, pristojnim za energetsko unijo, Marošem Šefčovičem ter komisarjem, zadolženim za podnebne ukrepe in energijo, Miguelom Ariasom Cañeto.

Zainteresirana javnost lahko svoje pripombe pošlje do vključno 18. 5. 2016.

Po pogovorih je minister za infrastrukturo dr. Peter Gašperšič številnim predstavnikom medijev poudaril, da je zelo vesel obiska obeh komisarjev v Sloveniji. Izpostavil je, da so obravnavali predvsem vprašanje oblikovanja energetske unije in poudaril, da gre za zelo pomemben proces. "Ključni izzivi, ki nas čakajo pri prehodu v nizko-ogljično družbo, namreč zahtevajo velik napor in usklajeno ravnanje vseh držav članic" je še povedal minister Gašperšič, od Evropske komisije pa se pričakuje dobra koordinacija dela in tlakovanje te poti.

Kot je za medije še povedal minister, smo v Sloveniji pred kratkim odprli dialog o novem energetskem konceptu, ki naj bi začrtal strateški razvoj energetskega sektorja v obdobju naslednjih 20 in okvirno 40 let. Pomembno je, da so naša prizadevanja usklajena z ukrepi, ki jih bomo na ravni Evropske unije sprejemali v luči podnebno-energetskih ciljev 2030.

Druga pomembna tema, ki so ji danes sogovorniki namenili pozornost pa je zadevala pomen ACER-ja (Agencije za sodelovanje energetskih regulatorjev), evropske regulatorne agencije, ki ima sedež v Ljubljani. Kot poudarja minister, je za Slovenijo zelo pomembno, da ima ACER, ki predstavlja zametek regulatorja na evropskem energetskem trgu, zadostne kadrovske kapacitete za učinkovito in kakovostno opravljanje svojih nalog.

V nadaljevanju današnjega dogodka je minister Gašperšič nagovoril številne udeležence 4. letne konference ACER in poudaril pomembno vlogo te organizacije, ki jo je odigrala v prvih letih svojega delovanja, še posebej v luči prizadevanj po intenzivnejšem notranjem povezovanju evropskega energetskega trga. Organizaciji ACER in njenim prizadevanjem je zaželel še naprej uspešno in strokovno delo.

Vir: MZI


© 2012 - 2021 Portal Energetika