Novica

Minister Samo Omerzel na upešnem obisku v Berlinu

⇒ Energetika ⇒ Splošno

Minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel je v 31. marca 2014 v Berlinu obiskal nemškega ministra za gospodarstvo in energetiko Sigmarja Gabriela.

Foto: Andreas Mertens

Ministra sta se največ pogovarjala o področju energetike, kjer sta ugotovila vrsto stičnih točk. Nemčija s svojo t.i. Energiewende prednjači tudi v celotni EU. Minister Omerzel je predstavil aktivnosti  ministrstva, ki pripravlja novo strategije države na področju energetike – Energetski koncept Slovenije. Minister Omerzel je poudaril, da želijo v okviru nove strategije nasloviti tudi koncept novega vala elektrifikacije v Sloveniji, znotraj katerega se načrtujejo večje investicije tako v infrastrukturo, kot na področju uporabe električne energije (električni avtomobili, pametna omrežja, …). Prav tukaj imata Slovenija in Nemčija vse pogoje za dobro sodelovanje, Slovenija si želi tudi investicij.


Skupna točka obeh držav je tudi prehod na trajnostno gospodarstvo s pomočjo obnovljivih virov energije, kjer sta obe državi med bolj ambicioznimi v EU, ko gre za prehod v nizko-ogljično družbo.


Ministra Omerzela so zanimale tudi nemške izkušnje na projektu Severnega toka, predvsem, kako bi jih lahko uporabili pri postavitvi Južnega toka.

Minister je imel pogovor še na nemškem Združenju za energijo in vodno gospodarstvo, ogledal si je T-Lab, glavni center družbe Deutsche Telekom za inovacije, o možnostih sodelovanja pa se je pogovarjal tudi s predsednikom uprave DB International, hčerinske družbe Nemških železnic.


Minister Omerzel bo v Nemčiji spet 21. maja letos, ko bo Slovenija v Leipzigu od Nemčije prevzela vodenje t.i. “Züriškega procesa” na področju varnosti in mobilnosti v prometu v alpskem področju. Takrat se bo srečal tudi z nemškim zveznim ministrom za promet in digitalno infrastrukturo Alexandrom Dobrindtom.


© 2012 - 2024 Portal Energetika