Novica

Minister Samo Omerzel svečano podelil spričevala 15 novim energetskim managerjem v Sloveniji

⇒ Energetika ⇒ Splošno

Minister Samo Omerzel se je na Inštitutu Jožef Stefan danes udeležil svečane podelitve spričeval sedmi generaciji energetskih managerjev. Slovenija je tako danes bogatejša za 15 novih energetskih menedžerjev. Izobraževanje je prvi in osnovni korak, ko želimo povečati učinkovitost rabe energije in obnovljivih virov energije, saj rešitve postajajo vse bolj kompleksne in zahtevajo višjo raven znanja za vse vpletene. Minister je v nagovoru poudaril, da je izobraževanje odgovornih za ravnanje z energijo, v podjetjih kot tudi ponudnikov energetskih storitev izjemnega pomena.

Uspešno je zaključenih že 7 sklopov izobraževanj (2008-2014), kar pomeni 160 evropskih energetskih managerjev EUREM. Slovenija je med državami, kjer potekajo izobraževanja EUREM, vodilna po številu evropskih energetskih menedžerjev na število prebivalcev, obenem pa je vodilna tudi po številu prejetih nagrad na evropskih natečajih EUREM. Učinkovita raba energije pomeni uporabo tehnologij in ukrepov, ki zahtevajo manj energije za doseganje enakih ciljev in ima pomembno vlogo pri energetski prihodnosti.

Minister je povedal, da je usmeritev v trajnostne in energetsko učinkovite izdelke in storitve ključna za prihodnji razvoj slovenske industrije in nova delovna mesta. Da bi dosegli cilj nizkoogljičnega gospodarstva, potrebujemo več prebojev je dejal minister, ki pa so mogoči le ob sodelovanju med raziskovalci in industrijo. Ogromno je še neizkoriščenih možnosti, pretvorba biomase, pretvorba vodika z gorivnimi celicami, vetrna tehnologija, elektromobilnost. Iskati moramo še neizkoriščene možnosti, nove ideje in inovacije. Minister je nove energetske managerje ob koncu pozval, da morajo biti zahtevni in pogumni pri uvajanju ukrepov učinkovite rabe energije in da je potrebno iskati celovite in kvalitetne rešitve, ki so ključ za prihodnji razvoj gospodarstva in Slovenije.


© 2012 - 2021 Portal Energetika