Novica

Motorna bencina cenejša, kurilno olje in dizelsko gorivo dražja

⇒ Energetika ⇒ Cene naftnih derivatov

Na osnovi modelskega izračuna, predpisanega v Uredbi o oblikovanju cen naftnih derivatov (Ur.l. RS, št. 76/10), se dne 14. junija 2011 spremenijo modelske cene naftnih derivatov.

Modelske cene motornih bencinov se znižajo, modelske cene srednjih destilatov (dizelskega goriva in kurilnega olja ekstra lahkega KOEL) pa se zvišajo. Na takšne spremembe modelskih cen so vplivala gibanja svetovnih cen naftnih derivatov na kotaciji "CIF Med high", ki so osnova za izračun modelskih cen po predpisani metodologiji, ter gibanja tečaja USD/€.


V obračunskem obdobju (od 30. maja do 10. junija 2011), ki je osnova za izračun novih modelskih cen po 14-dnevnem modelu, so se borzne cene motornih bencinov nekoliko zvišale, malo bolj pa so se zvišale borzne cene srednjih destilatov. V tem času se je tečaj € v odnosu na tečaj USD precej okrepil in s tem v veliki meri nevtraliziral zvišanje borznih cen naftnih derivatov. Rezultat takšnih gibanj so nekoliko višje modelske cene srednjih destilatov in nekoliko nižje modelske in prodajne cene motornih bencinov.
Ker Vlada RS 13. junija 2011 ni spremenila trošarin, se vse spremembe modelskih cen v celoti prenesejo v končne maloprodajne cene z dajatvami. 


Na osnovi navedenega so spremembe maloprodajnih cen naslednje: cena motornega bencina NMB 95 se zniža za 1,4 centa/liter, cena motornega bencina NMB 98 se zniža za 1,2 centa/liter, cena dizelskega goriva se zviša za 1,2 centa/liter in cena kurilnega olja ekstra lahkega KOEL se zviša za 1,8 cent/liter.


Nove cene naftnih derivatov se uveljavijo dne 14. junija in veljajo do 27. junija 2011.


© 2012 - 2022 Portal Energetika