Novica

Nagrada za trajnostno gradnjo slovenskim arhitektom za projekt Center Rinka

⇒ Energetika ⇒ Splošno

Včeraj so v švicarskem Alpskem muzeju v Bernu odprli razstavo "Constructive Alps", ki prikazuje rezultate izbora predlogov za mednarodno arhitekturno nagrado. Svečana podelitev nagrad za trajnostno prenovo in gradnjo v Alpah je potekala v okviru konference Alpske konvencije, kjer so slovenski arhitekti predstavili nagrajen projekt.

Center Rinka – večnamensko središče za trajnostni razvoj Solčavskega, Solčava.

Mednarodno arhitekturno nagrado za trajnostno prenovo in gradnjo v Alpah "Constructive Alps" prek Zveznega urada za prostorski razvoj (ARE) razpisuje Švicarska konfederacija v sodelovanju z Vlado Kneževine Lihtenštajn in podporo Univerze v Lihenštajnu ter Mednarodno komisijo za varstvo Alp (CIPRA International). Nagrado v skupni vrednosti 50.000 evrov so za svoje stvaritve, ki jih odlikujeta razsodnost in rahločutnost trajnostne gradnje, prejeli trije arhitekti oz. investitorji. Sedem projektov je prejelo priznanja. Za nagrado se je potegovalo okoli 400 projektov iz sedmih alpskih držav.

  • 1. mesto: Kmetijsko-izobraževalni center Salzkammergut, Altmünster/A
  • 2. mesto: Stanovanjska hiša Katrin in Otta Bruggerja, Bartholomäberg/A
  • 3. mesto: Center Rinka – večnamensko središče za trajnostni razvoj Solčavskega, Solčava/SI

Cilj nagrade je povezati države preko meja ter okrepiti ozaveščenost arhitektov in investitorjev o odgovorni in trajnostni prenovi in gradnji v Alpah.

 

S tretjo nagrado je mednarodna žirija nagradila Center Rinka, Solčava, avtorjev Uroša Lobnika in Andreje Podlipnik, s soavtorjema Jankom Rožičem in Dušanom Borakom. V obrazložitvi je žirija zapisala, da objekt sicer nima visoke energetske učinkovitosti, tako kot večina ostalih, se mu pa med štiristo projekti ni mogla izogniti, ker kvalitativno izstopa v prostorskem in socialnem smislu ter je izjemen primer urbane revitalizacije degradiranih alpskih naselij. Objekt predstavlja izjemen primer kulturne krepitve naselja in je vzorčen primer tudi iz ekonomskega vidika. Stavba se z občutkom vklaplja ter kvalitativno nadgrajuje naselje, ponuja uporabne turistične usluge v tem odmaknjenem kraju, domačinom pa zagotavlja prostore za njihovo druženje. V tem smislu moramo pohvaliti lokalno oblast. Način uporabe materialov je dokaz znanja, zavedanja in volje vseh sodelujočih. Center Rinka kaže, da je lahko tudi na vzhodnih mejah Alp trajnostna gradnja ne le prazna obljuba, temveč je izgrajena realnost.


Podelitve nagrad in otvoritve razstave nagrajenih objektov v planinskem muzeju v Bernu sta se udeležila arhitekta dr. Uroš Lobnik in Andreja Podlipnik. Razstava bo nadaljevala pot tudi po različnih alpskih mestih in regijah

 
Več informacij o nagradi


© 2012 - 2024 Portal Energetika