Novica

NEK kljub potresu na Hrvaškem obratuje nemoteno

⇒ Energetika ⇒ Energetska infrastruktura

Potres, ki si so ga v nedeljo zjutraj ob 6:24 zabeležili v bližini Zagreba na Hrvaškem, v Nuklearni elektrarni Krško (NEK) ni povzročil škode. Osebje elektrarne je po preventivnem pregledu ugotovilo, da zaradi potresa ni bilo odstopanj ali drugih vplivov na delovanje in opremo. Elektrarna obratuje varno in zanesljivo na polni moči.

Preventivni pregled je potrdil, da potres ni vplival na sisteme in opremo NEK (Foto: NEK).

Močan potres z magnitudo 5,3 po Rihterjevi lestvici je imel epicenter 7 kilometrov severno od Zagreba in žarišče 10 kilometrov pod zemeljskim površjem, je sporočil evropski sredozemski seizmološki center (EMSC). Kasneje so sledili številni popotresni sunki. Potres so čutili tudi prebivalci celotne Slovenije, so sporočili iz urada za seizmologijo Agencije RS za okolje.

Potres so zaznali merilni instrumenti v Nuklearni elektrarni Krško (NEK). Strokovnjaki NEK so po potresu skladno z ustaljenimi protokoli preventivno pregledali sisteme in opremo v elektrarni. "Ko smo izvedli vse protokole preverjanja stanja opreme, nismo odkrili ničesar, kar bi motilo nadaljnje stabilno obratovanje Jedrske elektrarne Krško. Delamo na polni zmogljivosti, kot v preteklih dneh, tako tudi nadaljujemo," je za TV Slovenija pojasnil Stanislav Rožman, predsednik uprave NEK. Vplivov na okolje ni bilo. "Jedrska elektrarna Krško je projektirana tudi za najvišje možne hipotetične potrese pri nas, jakosti tudi 7., 8. ali 9. stopnje po Richterju" je zagotovil Rožman.

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je za TV Slovenija pojasnil, da je govoril z vodstvom NEK in dobil zagotovila, da ni nobenih posebnosti. Nemoteno delujejo tudi hidroelektrarne. Preskrba z električno energijo je nemotena in tako bo tudi naprej, je zagotovil minister.

NEK so zaradi naravne nesreče do zdaj le enkrat zaustavili, in sicer konec 80. let prejšnjega stoletja, ko so elektrarno zaradi potresa preventivno zaustavili.

Vir: NEK, STA, RTV SLO


© 2012 - 2024 Portal Energetika