Novica

Nekoliko višje cene naftnih derivatov

⇒ Energetika ⇒ Cene naftnih derivatov

Na osnovi modelskega izračuna, predpisanega v Uredbi o oblikovanju cen naftnih derivatov (Ur.l. RS, št. 76/12), se dne 27. novembra 2012 spremenijo modelske cene naftnih derivatov.

Opolnoči bo za 50 litrski rezervoar motornega bencina potrebno odšteti 0,95 eura več.

Modelske cene vseh naftnih derivatov se nekoliko zvišajo, kar velja predvsem za cene motornih bencinov. Na takšne spremembe modelskih cen so vplivala predvsem gibanja svetovnih cen naftnih derivatov na kotaciji "CIF Med high", ki so osnova za izračun modelskih cen po predpisani metodologiji, ter gibanje tečaja €/USD.

V obračunskem obdobju (od 12. do 23. novembra 2012), ki je osnova za izračun novih modelskih cen po 14-dnevnem modelu, so se borzne cene vseh naftnih derivatov nekoliko, pri čemer so močneje narasle cene motornih bencinov. V tem obdobju se razmerje med USD in € ni bistveno spremenilo in ni pomembneje vpliralo na višino modelskih cen naftnih derivatov.

Ker Vlada RS dne 26. novembra 2012 ni spremenila višine trošarin, se vse spremembe modelskih cen v celoti prenesejo v spremembe maloprodajnih cen z dajatvami. Na tej osnovi se dne 27. novembra 2012 ceni motornega bencina NMB 95 in NMB 98 zvišata za 1,9 centa/liter, cena dizelskega goriva se zviša za 0,6 centa/liter, cena kurilnega olja ekstra lahkega KOEL pa se zviša za 0,4 centa/liter.

Na osnovi določil Uredbe o oblikovanju cen naftnih derivatov bodo nove cene naftnih derivatov veljale od 27. novembra do 10. decembra 2012.


© 2012 - 2022 Portal Energetika