Novica

Obisk generalnega direktorja Mednarodne agencije za atomsko energijo

⇒ Energetika ⇒ Politika EU

Na poslovnem obisku v Sloveniji se od včeraj mudi generalni direktor Mednarodne agencije za atomsko energijo (IAEA) Yukiya Amano. Na Ministrstvu za infrastrukturo ga je danes v Ljubljani sprejel državni sekretar mag. Klemen Potisek. V pogovoru sta se dotaknila aktualnih vprašanj s področja jedrske varnosti.

Foto: MZI

Generalni direktor Amano je poudaril, da IAEA zelo ceni sodelovanje Slovenije na področju jedrske varnosti z IAEA, predvsem na področju izobraževanja. Slovenija ima po besedah generalnega direktorja Amana zelo izobražene in izkušene strokovnjake, ki lahko in tudi redno sodelujejo v misijah IAEA. To je še posebej pomembno v času, ko več držav začenja z uvajanjem jedrskega programa. Generalni direktor Amano je pri tem izpostavil tudi pomen jedrske energije pri blaženju učinkov klimatskih sprememb. Vsekakor pa je pri uporabi jedrske energije na prvem mestu varnost in varovanje.

Državni sekretar Potisek je pri tem izrazil zahvalo in čestitke generalnemu direktorju Amanu za dosežen sporazum o iranskem jedrskem programu.

Generalni direktor Amano je poudaril tudi aktivnosti IAEA na področju tehničnega sodelovanja in druge vidike delovanja IAEA pri pomoči v državah, ki niso neposredno vezane na vprašanje izvajanja nadzora pri proizvodnji energije, kot je pomoč pri diagnosticiranju ebole v Sierri Leone ter vlogo IAEA pri implementaciji ciljev trajnostnega razvoja OZN.


Vir: MZI


© 2012 - 2023 Portal Energetika