Novica

Otvoritev šestih hitrih polnilnic Tesle Motors v Ljubljani

⇒ Energetika ⇒ Splošno

Minister Samo Omerzel se je včeraj udeležil uradne otvoritve šestih hitrih polnilnic družbe Tesla Motors, ki se nahajajo poleg ljubljanske obvoznice.

Minister Omerzel je poudaril, da je za zeleno prihodnost Slovenije ključno, da se energetska politika poveže z vodilnimi gospodarskimi panogami. S hitrim razvojem tehnologije se tako ustvarjajo nove poslovne priložnosti na področju izdelave električnih avtomobilov, razvoj in izdelava baterij, vzpostavitve infrastrukture ter izvajanje storitev na področju upravljanja s shranjevanjem energije. S prodorom električnih avtomobilov, ki bi po nekaterih analizah lahko dosegli 10 % delež na trgu do leta 2020, se ustvarjajo številne priložnosti za investicije.


Ministrstvo za infrastrukturo in prostor se zaveda pomena elektromobilnosti in podpira vse investicije v polnilno infrastrukturo za električna vozila. Brez kvalitetne polnilne infrastrukture razporejene po vsej državi in hitre polnilne infrastrukture na avtocestah ne bo večjega zagona elektromobilnosti. Ministrstvo je tako z Energetskim zakonom (EZ-1) določilo, da je naloga sistemskega distributerja tudi vzpostavitev osnovne polnilne infrastrukture na avtocestnem omrežju. Projekt že intenzivno poteka in bo najkasneje do septembra 2015 pokril celotno avtocestno omrežje v Sloveniji z multistandard AC/DC polnilnimi postajami z močjo polnjenja do 50 kW na razdalji največ 50 km na 26 lokacijah. Ta projekt bo Slovenijo postavil med vodilne države na svetu glede razvitosti in gostote hitre polnilne infrastrukture, ki podpira vse trenutno sprejete standarde priključkov.

Vir: MZIP


© 2012 - 2024 Portal Energetika