Novica

Otvoritev zelenega trgovskega centra prihodnosti v Kranju

⇒ Energetika ⇒ Splošno

Merkur je v sodelovanju z Gorenjskimi elektrarnami včeraj v Kranju v okviru projekta trajnostnega razvoja in spodbujanja samooskrbe odprl nov trgovski center, ki se ponaša z nazivom "Zeleni trgovski center prihodnosti". Slavnostnega dogodka ob svečanem odprtju se je udeležil državni sekretar na Ministrstvu za infrastrukturo mag. Klemen Potisek.

Udeležence je nagovoril državni sekretar mag. Klemen Potisek iz Ministrstva za infrastrukturo.

Skupni projekt spodbuja primere dobrih praks lokalne samooskrbe, izrabe obnovljivih virov energije in učinkovite rabe energije, ki so plod domačega znanja. Prispeva k ustvarjanju prihrankov energije in zmanjševanju izpustov CO2.  


Na strehi trgovskega centra je nameščena sončna elektrarna, ki proizvede 60 % energije za potrebe trgovskega centra, preostalih 40 % pa je zagotovljenih iz bližnjih hidroelektrarn družbe Gorenjske elektrarne, d. o. o.. Trgovski center uporablja prenovljeno in energetsko učinkovito razsvetljavo, ki prispeva k zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov za 164 ton CO2 letno.

 

Ob dogodku je bila pred trgovskim centrom slavnostno v uporabo predana pametna polnilnica za električna vozila, ki se napaja iz obnovljivih virov energije. Na univerzalni hitri polnilni postaji se akumulator za električno vozilo napolni do 80 odstotkov v manj kot pol ure.

 

Državni sekretar na Ministrstvu za infrastrukturo mag. Klemen Potisek je v nagovoru poudaril, da cilji na področju energetske politike poleg pozitivnih vplivov na okolje predstavljajo ukrepe, s katerimi bomo dosegli lokalno samooskrbo z energijo, s čimer bomo zmanjšali energetsko uvozno odvisnost. Država določi cilje, potrebujemo pa izvedbene ukrepe, ki nas bodo pripeljali k realizaciji ciljev in tak primer je prav "Zeleni trgovski center prihodnosti" v Kranju. "Prepričan sem, da bo dobra infrastruktura spodbudila širši razvoj okolju prijaznih načinov mobilnosti. Za uspeh na tem področju pa je potrebno tudi, da imajo podjetja filozofijo trajnosti globoko vsidrano v svoje delovanje. Zato pozdravljamo sodelovanje Merkurja in Gorenjskih elektrarn pri takšnih projektih in upamo, da bo imel še veliko sledilcev", je zaključil Potisek.

 

Predsednik uprave Merkurja Blaž Pesjak je poudaril, da se v Merkurju zavedajo pomena učinkovite rabe energije in prednosti, ki jih ta prinaša družbi in posamezniku, zato z Gorenjskimi elektrarnami pri projektih trajnostnega razvoja sodelujejo že četrto leto. Merkur svojim kupcem ponuja številne tehnologije za energetsko prenovo doma, vključno najnovejše prakse energetske učinkovitosti. 


Direktor Gorenjskih elektrarn Aleš Ažman je ob odprtju povedal, da so upešni projekti izrabe obnovljivih virov in učinkovite rabe energije, kot je "Zeleni trgovski center prihodnosti" dokaz, da je možno doseči zastavljene cilje prehoda v nizkoogljično družbo in večjo samooskrbo Slovenije.


Kranjski župan Boštjan Trilar je ob otvoritvi električne polnilnice poudaril, da si Mestna občina Kranj prizadeva za energetsko neodvisnost. S ponosom ugotavlja, da podjetja iz Kranja pomagajo pri uresničevanju te vizije. Nov koncept urbane mobilnosti predstavlja najučinkovitejšo in družbeno najsprejemljivejšo obliko individualne rabe vozil. Kranj bo s tem dobil bolj kakovosten zrak in nižji ogljični odtis.


© 2012 - 2024 Portal Energetika