Novica

Po kratkotrajni zaustavitvi NEK ponovno vključena v elektroenergetski sistem

⇒ Energetika ⇒ Energetska infrastruktura

Nuklearna elektrarna Krško (NEK) je bila danes popoldne po 14. uri po kratkotrajni zaustavitvi ponovno vključena v elektroenergetski sistem in v skladu s postopki zvišuje obremenitev. Zaustavitev elektrarne ni imela nikakršnih vplivov na okolje.

Foto: NEK

Ob stabilnem obratovanju na polni moči se je včeraj zjutraj Nuklearna elektrarna Krško samodejno zaustavila. Vzrok za varnostno zaustavitev elektrarne je bila okvara komponente regulacijskega sistema, ki upravlja ventil sekundarne napajalne vode uparjalnika. Zaradi napake v modulu, ki pretvarja električni signal v pnevmatskega, se je regulacijski ventil zaprl. Ker ni bilo več dotoka vode v uparjalnik, je nivo vode v njem začel upadati. To je zaznal varnostni sistem in sprožil samodejno zaustavitev reaktorja.

 

Nepričakovano okvaro tlačnega pretvornika so ekipe NEK odpravile z namestitvijo novega pretvornika, preventivno pa je bil zamenjan tudi drugi regulacijski ventil.

 

Danes v dopoldanskih urah so po obsežžnih testiranjih pričeli s ponovnim zagonom elektrarne, sinhronizacija z električnim omrežjem pa je bila vzpostavljena po 14. uri.

 

Po navedbah Uprave RS za jedrsko varnost stanje elektrarne izpolnjuje vse zahteve jedrske varnosti in zagotavlja varno obratovanje.

Vir: NEK, URSJV


© 2012 - 2023 Portal Energetika