Novica

Po kratkotrajni zaustavitvi NEK ponovno vključena v omrežje

⇒ Energetika ⇒ Energetska infrastruktura

Nuklearna elektrarna Krško je bila v soboto 22. 4. 2017 dopoldan po kratkotrajni zaustavitvi dan prej zaradi okvare na razbremenilnem ventilu na enem od dveh pregrevalnikov pare, ponovno vključena v elektroenergetski sistem.

V petek 21. 4. 2017 ponoči je ob stabilnem obratovanju Nuklearne elektrarne Krško na polni moči prišlo do motnje pri delovanju razbremenilnega ventila pare na enem od dveh dogrevalnikov pare in izločevalnikov vlage v klasičnem delu elektrarne. Pri tem se je v okolje sproščala para, kar je bilo slišno tudi v okolici elektrarne. Ob delnem zmanjšanju moči elektrarne se je ventil elektrarne samodejno zaprl.

Za korekcijo in ustrezno nastavitev ventila je bila potrebna kratkotrajna zaustavitev elektrarne. Za ta dela je bilo potrebno temperaturo na ventilih znižati z običajnih 270 pod 60 stopinj Celzija.

Po vzpostavitvi pogojev za izvajanje del je sledila natančna diagnostika in zamenjava sprožilnega dela razbremenilnega ventila, ki je povzročil nepričakovano motnjo njegovega delovanja. Po opravljenih testiranjih je bila elektrarna v soboto  22. 4. 2017 okoli 11. ure ponovno vključena v elektroenergetski sistem.

Dogodek ni povzročil vplivov na okolje. Dogodek je spremljala Uprava RS za jedrsko varnost, ki je javnost sproti obveščala o dogajanju.

Vir: NEK, URSJV


© 2012 - 2022 Portal Energetika