Novica

Pobuda za preveritveni pregled obratovalne varnosti v NEK

⇒ Energetika ⇒ Energetska infrastruktura

Vlada RS se je na 4. redni seji seznanila s pobudo za preveritveni pregled obratovalne varnosti v Nuklearni elektrarni Krško (NEK), ki ga bodo opravili strokovnjaki Mednarodne agencije za atomsko energijo (MAAE) v oktobru 2018.

Foto: NEK

Preveritveni pregled obratovalne varnosti  bo izvedla t.i. preveritvena misija OSART Follow-up (Operational Safety Assessment Review Team Mission – Follow-up) strokovnjakov MAAE. Vlada je pooblastila Upravo RS za jedrsko varnost (URSJV), da preveritveno misijo OSART Follow-up povabi k nadaljnjemu pregledu obratovalne varnosti in URSJV naložila, da ji poroča o ugotovitvah in poročilu preveritvene misije.

MAAE ponuja državam članicam različne oblike pomoči. Ena od teh je pregled obratovalne varnosti, ki se izvaja pod imenom OSART — Operational Safety Assessment Review Team. MAAE na tak način zagotavlja državam neodvisni mednarodni pregled jedrske varnosti, ki zajema tudi organizacijske vidike in posamezna strokovna področja. Poročilo, ki ga izdelajo strokovnjaki misije OSART, vsebuje priporočila in predloge glede na odstopanja od mednarodnih standardov, kar je podlaga za uvedbo izboljšav in krepitev jedrske varnosti, vključno z boljšim in učinkovitejšim obratovanjem jedrske elektrarne.

Po opravljenem prvem pregledu obratovalne varnosti (v NEK je bil ta pregled opravljen med  15. majem ter 1. junijem 2017) običajno kmalu sledi še nadaljnji pregled izvajanja priporočil, ki je znan kot preveritvena misija OSART Follow-up. Le-ta bo potekala predvidoma od 15. do 19. oktobra 2018. Pred začetkom preveritvene misije člani ekipe pregledajo gradivo o ukrepih, izvedenih v jedrskem objektu na podlagi prvotne misije. Vse dejavnosti preveritvene misije OSART Follow-up bodo potekale v NEK.

Vir: MOP


© 2012 - 2024 Portal Energetika