Novica

Podeljene nagrade za energetsko učinkovitost 2015

⇒ Energetika ⇒ Splošno

Na konferenci »17. dnevi energetikov« v Portorožu so 21. aprila 2015 podelili nagrade časnika Finance za energetsko učinkovitost. Nagrade so prejeli Steklarna Hrastnik za energetsko učinkovit projekt (URE), mala vetrna elektrarna Razdrto v kategoriji uporabe obnovljivih virov energije (OVE), Goriška lokalna energetska agencija GOLEA v kategoriji promocijski projekt URE/OVE in Zasavska družba Xela porobeton SI za najboljše energetsko učinkovito podjetje.

V devetih mesecih leta 2015 je v podporno shemo vstopilo 141 novih elektrarn.

Letos so bile nagrade razpisane v štirih kategorijah: za energetsko učinkovit projekt (URE), projekt uporabe obnovljivih virov energije (OVE), promocijski projekt s področja URE/OVE in energetsko učinkovito podjetje.


Na razpis časnika Finance je 21 prijaviteljev poslalo 23 projektov, od katerih je strokovna komisija (mag. Hinko Šolinc z Ministrstva za infrastrukturo, mag. Stane Merše z Instituta Jožefa Stefana, dr. Sašo Medved s Fakultete za strojništvo Ljubljana, dr. Marjana Šijanec Zavrl z Gradbenega inštituta ZRMK in Dušan Novković iz podjetja Acroni) izbrala finaliste.

Nagrado za najboljši energetsko učinkovit projekt (URE) je prejela Steklarna Hrastnik in sicer za rekonstrukcijo B peči z okolico ter rekonstrukcijo tako imenovanega vročega in hladnega dela proizvodnje v poslovni enoti Special.

V kategoriji najboljši projekt uporabe obnovljivih virov energije (OVE) je zmagala Mala vetrna elektrarna (MVE) Razdrto. Vetrna elektrarna izkorišča moč vetra, ki ga je na Razdrtem ob avtocesti veliko. Od začetka oktobra 2014, ko je začela delovati, je proizvedla 1 GWh električne energije. Predvideno je, da naj bi vetrnica na leto proizvedla okoli 1,86 GWh ure električne energije.

Nagrado za najboljši promocijski projekt OVE/URE je prejela Goriška lokalna energetska agencija (GOLEA) za izvajanje promocijskega projekta učinkovite rabe do okolja prijazne energije, pa tudi projekte URE. Na Goriškem že tretje leto teče izobraževalni program o obnovljivih virih in učinkoviti rabi energije. Z njim so močno navzoči v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah pa tudi med tamkajšnjim prebivalstvom. Izvajajo ga v sodelovanju z devetimi goriškimi občinami in Triglavskim narodnim parkom.

Za najboljše energetsko učinkovito podjetje je bila izbrana družba Xela porobeton SI. Zasavska družba je že leta 2010 vzpostavila sistem za upravljanje energije. Visoka energetska učinkovitost sodi tudi med glavna merila pri nakupu novih tehnologij. Do zdaj so v ukrepe za učinkovito rabo in varčevanje z energijo vložili 130 tisoč evrov, vsako leto pa so pri tem prihranili 3,3 GWh električne energije, vrednostno so prihranki znašali dobrih 189 tisoč evrov. Od leta 2012 so izpuste ogljikovega dioksida zmanjšali za dobro tretjino.

Za energetske zmagovalce spletnega glasovanja letošnjega razpisa so bralci izbrali:

  • Splošno bolnišnico Celje za najboljši energetsko učinkovit projekt,
  • Melamin Kočevje za najboljši projekt uporabe obnovljivih virov energije,
  • Focus, društvo za sonaraven razvoj za najboljši promocijski projekt in
  • Mestno občino Kranj za najboljšo energetsko učinkovito ustanovo. 

Podrobnjše informacije v zborniku konference


Vir: Finance


© 2012 - 2024 Portal Energetika