Novica

Podpisan memorandum o sodelovanju na področju pametnih omrežij

⇒ Energetika ⇒ Splošno

Danes je v Ljubljani potekal podpis slovensko-japonskega partnerstva na področju naprednih energetskih in industrijski tehnologij. S tem se krepi sodelovanje med obema državama in soustvarja moderno in razvojno naravnano Slovenijo.

Foto: Stanko Gruden/STA

Dogodka v Ljubljani, Vili pod Rožnikom, se je udeležil predsednik vlade dr. Miro Cerar, ki je poudaril, da so podpisi sporazumov dokaz, da smo usmerjeni v prihodnost, da gremo naprej ter da znamo sodelovati tudi z najbolj tehnološko razvitimi narodi in podjetji na svetu. "Gre za to, da bomo lahko v prihodnje z novimi tehnologijami ne samo razvijali naša energetska omrežja ter na ta račun privarčevali in ohranili več zelene Slovenije, ampak bomo lahko z japonskimi partnerji še bolj konkurenčni ter tako vstopali na evropski in svetovni trg," je poudaril premier.

»Projekt bo služil tudi kot odskočna deska za skupni nastop slovenskih in japonskih podjetij na globalnih trgih. Njegova vrednost znaša okoli 50 milijonov evrov, delno pa bo sofinanciran prek razpisa, ki ga je danes objavilo gospodarsko ministrstvo,« je dejal minister dr. Peter Gašperšič v izjavi medijem po podpisu memoranduma o sodelovanju na področju pametnih skupnosti in pametnih omreži z japonsko agencijo za napredne energetske in industrijske tehnologije NEDO, memoranduma o dogovoru NEDO-ELES in pogodba o implementaciji ELES-Hitachi.

Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič je izpostavil, da so pametna omrežja nekaj, na kar se bomo morali prilagoditi.

Koordinacijo aktivnosti na nacionalnem nivoju v razmerju do elektrodistribucijskih podjetij, japonskih družb in drugih dobaviteljev je prevzela družba Eles.

Vir: MZI, STA

Foto: Stanko Gruden/STA

© 2012 - 2024 Portal Energetika