Novica

Podpisan memorandum o soglasju o skupnem pristopu k širitvi virov zemeljskega plina in izzivom, povezanim z zanesljivostjo dobave v okviru pobude CESEC

⇒ Energetika ⇒ Politika EU

Vlada RS se je na včerajšnji redni seji seznanila z informacijo o podpisu Memoranduma o soglasju o skupnem pristopu k širitvi virov zemeljskega plina in izzivom, povezanim z zanesljivostjo dobave v okviru pobude za Povezanost Srednje in Jugovzhodne Evrope s plinovodi (CESEC). Memorandum je danes na srečanju v Dubrovniku na Hrvaškem podpisal generalni direktor Direktorata za energijo na Ministrstvu za infrastrukturo Danijel Levičar.

Generalni direktor Danijel Levičar ob podpisu memoranduma.

Evropska komisija je regionalno povezovanje v okviru pobude za Povezanost Srednje in Jugovzhodne Evrope s plinovodi (CESEC) ustanovila v odziv na rusko odpoved projekta Južni tok, s ciljem nasloviti vprašanje večje diverzifikacije oskrbe jugovzhodne in centralne Evrope.

Cilj je, da v okviru foruma CESEC Avstrija, Bolgarija, Bosna in Hercegovina, Grčija, Hrvaška, Italija, Madžarska, Makedonija, Moldavija, Slovaška, Slovenija, Srbija in Ukrajina ob podpori Evropske komisije identificirajo projekte v regiji, ki lahko vsaki državi zagotovijo dostop do vsaj 3 različnih virov plina in tem zmanjšajo prekomerno odvisnost od ruskega vira.

Ob tem velja omeniti, da Slovenija po obstoječi infrastrukturi dostopa do šestih virov, je pa bila v skupino vabljena kot sodelujoča na projektu Južni tok (podobno tudi Avstrija in Italija). 

 

Na seznamu CESEC projektov so trije projekti iz Slovenije:

  • Povezovalni plinovod Slovenija-Madžarska,
  • Povratni tok pri povezovalnem plinovodu Slovenija-Avstrija (iz Slovenije v Avstrijo),
  • Povezovalni plinovod Hrvaška-Slovenija (Lučko-Zabok-Rogatec (povratni tok).


Memorandum o soglasju je politični dokument, ki države v regiji spodbuja k čimprejšnji realizaciji prepoznanih prioritetnih plinskih projektov. Sloveniji memorandum ne prinaša novih obveznosti, memorandum tudi nima pravnih posledic.

Pristop Slovenije k podpisu memoranduma pomeni politično podporo ciljem, ki so si jih Evropska komisija in države jugovzhodne in vzhodne Evrope zadale na področju plinske oskrbe.

Vir: MZI


© 2012 - 2024 Portal Energetika