Novica

Podpisana pogodba za dobavo zemeljskega plina z Alžirijo

⇒ Energetika ⇒ Splošno

Slovenska delegacija na čelu z ministrom za infrastrukturo mag. Bojanom Kumrom in zunanjo ministrico mag. Tanjo Fajon je v Ljudski demokratični republiki Alžiriji sklenila sporazum o dobavi zemeljskega plina v Slovenijo.

Podpis pogodbe med družbo Geoplin in družbo Sonatrach (Foto: STA).

Predstavnika slovenske družbe Geoplin in alžirske družbe Sonatrach sta danes v Alžiriji podpisala triletno pogodbo o dobavi zemeljskega plina. Pogodba, ki bo začela veljati 1. januarja 2023, predvideva dobavo 300 milijonov kubičnih metrov plina iz Alžirije, kar zadostuje za pokrivanje približno ene tretjine letnih slovenskih potreb.

Sporazum predstavlja pomemben dokument, s katerim si je Slovenija v negotovih časih zagotovila dodatno zanesljivost oskrbe z zemeljskim plinom. Dobave iz Alžirije naj bi ob odmiku EU od Rusije zaradi njenega napada na Ukrajino pomembno prispevale k nadaljnji diverzifikaciji nabavnih poti zemeljskega plina.

»S podpisom si bomo v manj gotovih časih zagotovili dodatno zanesljivost pri oskrbi s plinom, zato sem vesel in ponosen, da nam je uspelo,« je ob podpisu dejal minister za infrastrukturo Bojan Kumer. »Naš cilj je, da danes podpisano zelo pomembno strateško dolgoročno pogodbo za dobavo zemeljskega plina iz Alžirije še nadgradimo in povečamo oskrbo Slovenije s plinom iz Alžirije. Prav tako vidimo veliko možnosti za razvoj sodelovanja na področju obnovljivih virov energije s poudarkom na sončni energiji in seveda izmenjavo dobrih praks na teh področjih,« je še poudaril minister Kumer.

Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon se je v okviru obiska srečala z ministrom za zunanje zadeve in narodne skupnosti v tujini Ljudske demokratične republike Alžirije Ramtanom Lamamro. Dogovorila sta se za podpis Memoranduma o sodelovanju med ministrstvoma za zunanje zadeve, v katerem so predvideni konkretni predlogi za okrepitev sodelovanja med državama, med drugim na področju obnovljivih virov energije. »Ministrstvo za zunanje zadeve bo tudi v prihodnje odpiralo vrata gospodarskemu sodelovanju med državama,« je poudarila ministrica Fajon. Ministra sta govorila tudi o odprtju veleposlaništev v obeh državah in aktualnem dogajanju v Evropi in na severu Afrike. Ministrica Fajon se je vljudnostno srečala tudi s predsednikom republike Abdelmadžidom Tebunejem.

Odnosi med Slovenijo in Alžirijo so se v zadnjem letu okrepili na političnem in gospodarskem področju, in sicer z rednimi političnimi srečanji na najvišji ravni, podpisom sporazuma o gospodarskem sodelovanju in dogovorom o dobavi plina Sloveniji. Državi sodelujeta tudi v okviru neformalne skupine južnih in mediteranskih evropskih držav EUMED, ki jih povezujejo sredozemske in aktualne teme EU.

Vir: MZI, STA


© 2012 - 2024 Portal Energetika