Novica

Poškodovani daljnovod Ajdovščina- Gorica znova v obratovanju

⇒ Energetika ⇒ Energetska infrastruktura

Potem, ko je orkanska burja v petek 6. 2. 2015 podrla dva daljnovodna stebra na 110 kV daljnovodu Ajdovščina-Gorica, je daljnovod od včeraj popoldne znova v obratovanju.

Foto: ELES

Izjemno močna burja, ki je v petek 6. februarja 2015 zajela Primorsko, je v jutranjih urah na 110 kV prenosnem daljnovodu Ajdovščina- Gorica podrla dva daljnovodna stebra na območju Ozeljana. Zaradi poškodb omenjenega daljnovoda se je severno primorska zanka napajala radialno preko 110 kV daljnovodov Ajdovščina-Idrija, Idrija-Cerkno, Cerkno-Tolmin in Tolmin- Avče.

Daljnovodne ekipe Elesa so na poškodovanem delu trase postavile začasne 'havarijske' stebre in vzpostavile začasno obratovalno stanje. Trajna rešitev pa bo temeljita sanacija objekta s postavitvijo novih stebrov na istih lokacijah ter z zamenjavo poškodovane opreme.

 


Ponovno se je potrdila velika ranljivost napajanja tega dela države, ki bi bilo bistveno manj ogroženo, če bi ELES lahko dokončal 110 kV daljnovod Sežana-Vrtojba, ki že vrsto let stoji zaradi sporov s krajani Renč, je pa ključnega pomena za povečanje zanesljivosti napajanja Severne Primorske.

Vir: ELES


© 2012 - 2024 Portal Energetika