Novica

Projekt blok 6 TEŠ ni bil učinkovito voden, pritisk politike pa je nedopusten

⇒ Energetika ⇒ Splošno

Ministrica za gospodarstvo mag. Darja Radić je danes na novinarski konferenci podala izjavo zvezi z očitki, ki so se pojavljali v javnosti po razrešitvi direktorja Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ) dr. Uroša Rotnika.

 

Ministrica se je sicer odzvala takoj po razrešitvi dr. Uroša Rotnika z mesta direktorja TEŠ. Takrat je povedala, da o razrešitvi ni bila obveščena, ker je Nadzorni svet (NS) TEŠ ni dolžan obveščati o svojih odločitvah, saj sam prevzema  odgovornost za vse odločitve v zvezi s poslovanjem TEŠ. Pričakovala pa je, da bo kot resorna ministrica dobila informacijo o razlogih za razrešitev dr. Rotnika. Za današnjo izjavo in predstavitev svojega videnja omenjene problematike pa se je odločila zaradi številnih očitkov, ki so se s to razrešitvijo pojavile v javnosti.  

 

Mag. Darja Radić je dejala, da vse to dogajanje po razrešitvi dr. Rotnika kaže na izredno hude posege v delovanje pravne države, na hude posege v spoštovanje osnovnih pravil korporacijskega upravljanja, h katerim smo se zavezali s tem, ko je Slovenija postala članica OECD. 


»Glede na vse informacije, ki so bile objavljene v medijih in informacije, ki mi jih je podalo poslovodstvo HSE, danes lahko tudi jaz z gotovostjo trdim, da ravnanje dr. Rotnika ogroža izvedbo projekta blok 6 TEŠ, ravnanje sindikatov pa ogroža socialno varnost delavcev v tem primeru. Vse akcije in aktivnosti, s katerimi se tako brani lik in delo dr. Rotnika, pomenijo nedopusten pritisk politike na strokovno upravljanje podjetja TEŠ in tudi na ta način ogrožajo projekt blok 6,« je poudarila ministrica v svoji izjavi, ki jo je v nadaljevanju novinarske konference dodatno pojasnila.  


Ministrica je opozorila, da je danes predsednik uprave HSE mag. Matjaž Janežič zelo jasno povedal, kakšni so bili razlogi za odstavitev dr. Rotnika. 


»Prepričana sem, da vse to drži. Zagotovo lahko trdimo, da dr. Rotnik te investicije ni vodil transparentno in učinkovito. Ob upoštevanju teh informacij in dejstev, da za izvedbo investicije še ni gradbenih dovoljenj, da še ni zaključena finančna konstrukcija, da še niso izdana okoljevarstvena dovoljenja, potem lahko trdimo, da g. Rotnik svojega dela ni opravljal dobro. S tega vidika se mi odločitev o razrešitvi NS TEŠ zdi utemeljena. Ali je bil postopek razrešitve izveden v skladu s pravili, v skladu z akti TEŠ in delovanja NS TEŠ, to bodo ocenili pravniki. In pričakujem, da bodo to naredili.«


Kot zelo neprimerne in čudne je ministrica ocenila izjave Srečka Meha, ki s tako gotovostjo trdi, da je dr. Rotnik dober menedžer. To je po njenem mnenju nenavadno tudi zato, ker Srečko Meh ni član nobenega NS, ni član poslovodstva TEŠ. Zato se pojavlja vprašanje, kako da to investicijo tako dobro pozna in ve, da dr. Rotnik odlično dela; je dr. Rotnik komu drugemu dajal bolj podrobne informacije o celotnem projektu, kot jih je dobilo poslovodstvo HSE, ki je  legitimni lastnik TEŠ in s tem tudi neposredno odgovoren za investicijo v blok 6? Nasploh pa je po ministričinem mnenju ravnanje Srečka Meha neprimerno še z vidika vpliva lokalnih lobijev, ki poskušajo, ne da bi bili za kar koli odgovorni, vplivati na odločitve nadzornih svetov določene družbe. V čigavem interesu, se je vprašala ministrica.

 

»Odziv sindikata lahko označim kot slabo manipulacijo z delavci. Sindikati so delavce prepričali, da je s tem, ko je NS TEŠ razrešil dr. Rotnika, konec investicije v blok 6. Pa tega nihče ni rekel! Do kam so sindikati pripeljali nekatere od delavcev; do tega,  da legitimno imenovanega novega direktorja TEŠ ne spustijo v poslovne prostore in mu ne dovolijo opravljati njegovega dela. Šli so še dlje. Na današnjem pogovoru pri predsedniku vlade so rekli, da je novi direktor prepovedal izplačilo plač delavcem TEŠ. Če to ni manipulacija! Gospod Tot ni mogel izplačati plač, ker ga ne spustijo v prostore. Kako naj opravlja svoje funkcijo? Jasno pa je, da je dal navodila, da ne smejo biti opravljene nobene transakcije, dokler on ne prevzame poslov. To je popolnoma logično. Stanje v TEŠ je popolnoma neligitimno in mimo pravil pravne države. S tem, ko sindikati tako manipulirajo z delavci, ogrožajo njihov socialni položaj,« je dejala mag. Radić.


Izrazila je tudi začudenje nad nenavadnim položajem, ko se sindikati potegujejo za pravice direktorja. Vse to ministrico spominja na nedavne razmere v Vegradu, ko je sindikat ščitil direktorico Hildo Tovšak. Ko pa je bil položaj popolnoma brezupen, pa so obubožani delavci prišli k državi. Kot državljanka RS je pozvala delavce TEŠ in njihove predstavnike, naj se pogovorijo z vodstvom HSE in novim direktorjem TEŠ, naj dobijo informacije še z druge strani. Potem pa naj se odločijo, ali je stavka upravičena ali ne.

 

Kar pa zadeva že drugo grožnjo z interpelacijo, ki prav tako kot prva, prihaja iz Šaleške doline, je ministrica dejala, da se tega čisto nič ne boji, da ima čisto vest in ve, kaj dela. »Želim, da v tej državi končno začnemo uveljavljati načela korporacijskega prava. Da končno razumemo, da politika pri  sprejemanju odločitev v gospodarskih družbah nima nobene pravice in pristojnosti,« je poudarila. Ob tem je še povedala, da je bila prva grožnja z interpelacijo ob razrešitvi NS HSE. Le-ta je bil razrešen na njen predlog, ker so nadzorniki kršili Zakon o gospodarskih družbah. Od nekdanjega predsednika uprave HSE Boruta Meha so namreč zahtevali, da popravi in prilagodi informacijo o transparentnosti poslovanja v zvezi s projektom blok 6 TEŠ, ki jo je zahtevala vlada.  Zdajšnjo grožnjo z interpelacijo pa je še teže razumeti, saj ministrica nima nobene pristojnosti za odločanje o imenovanju in razreševanju direktorjev v TEŠ. Edini pristojen je NS TEŠ, ki nosi vso odgovornost za to, da je to odločitev sprejel.

 

Ministrica je v odgovorih na novinarska vprašanja med drugim še dejala, da je treba projekt blok 6 resno premisliti. Izrazila je prepričanje, da bo novo vodstvo TEŠ prišlo do vseh informacij, da bo lahko sprejelo končne odločitve. Treba je pogledati finančno konstrukcijo in pospešiti pridobivanje vseh potrebnih dovoljenje, ki projekt za zdaj še nima. 


© 2012 - 2023 Portal Energetika