Novica

Prvi koraki primorskih občin na poti k trajnostni mobilnosti

⇒ Energetika ⇒ Splošno

Goriška lokalna energetska agencija Nova Gorica (GOLEA) je 13. 02. 2015 v Novi Gorici organizirala dogodek na temo učinkovite rabe energije in uvajanja trajnostne mobilnosti v primorskih občinah Brda, Šempeter-Vrtojba, Miren-Kostanjevica, Divača in Pivka, ki sodelujejo v projektu Alterenergy.

Foto: Golea

Agencija GOLEA je kot partner projekta Alterenergy pridobila opremo za promocijo trajnostne mobilnosti (4 polnilne postaje za električna vozila, 4 električne skuterje in 14 električnih koles), ki jo je na dogodku slavnostno predala v uporabo predstavnikom pilotnih občin - Brda, Šempeter-Vrtojba, Miren-Kostanjevica, Divača in Pivka. Dejanje predstavlja prvi korak k izobraževanju in ozaveščanju različnih ciljnih skupin o pomenu trajnostne mobilnosti za kakovost bivanja, zdravja in okolja na tem območju. Vožnja z vozili na električni pogon pomeni manjšo porabo energije, manjšo obremenitev okolja in je cenejša od vožnje s klasičnimi vozili.

Vključene pilotne občine so se tako uvrstile med prve primorske občine, ki bodo poskrbele za trajnostno mobilnost in tako občane motivirale k ekološkemu delovanju v svojem okolju, prispevale k zmanjševanju izpustov ogljikovega dioksida in sledila ciljem, ki sta si jih zadali Evropska unija in Slovenija na področju obnovljivih virov energije in zmanjšanja izpustov CO2 v ozračje.

Predstavnikom lokalnih skupnosti in ostali zainteresirani javnosti so bile predstavljene možnosti pridobivanja evropskih sredstev tudi v novi finančni perspektivi 2014 - 2020 in sicer s strani ga. Duša Sodnik iz Službe vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko. Cveto Kosec iz Direktorata za energijo na Ministrstvu za infrastrukturo je predstavil novo finančno perspektivo EU s področja energetske učinkovitosti stavb, Polona Demšar-Mitrovič iz Direktorata za promet na Ministrstvu za infrastrukturo pa je predstavila celostne prometne strategije občin in regij ter ukrepe trajnostne mobilnosti za možnost črpanja EU sredstev v programskem obdobju 2014 – 2020.

Direktor agencije GOLEA Rajko Leban je s sodelavci predstavil dosežene rezultate v letu 2014 in načrte agencije za prihodnje, ki temeljijo na pospeševanju izboljševanja energetske učinkovitosti ter uvajanja uporabe obnovljivih virov energije na nivoju primorskih občin, s ciljem doseganja energetske samooskrbe regij.

Ob zaključku dogodka so dobavitelji, ki so bili izbrani skladno z javnim razpisom, predstavili električna vozila ter polnilne postaje, udeležence pa je pozdravil tudi Valerio Lutman, dvakratni državni prvak v gorskem kolesarjenju in zmagovalec letošnjega šova Gostilna išče šefa, ki je v krajšem intervjuju predstavil svoje dosežke na področju kolesarjenja in poudaril pomembnost trajnostne mobilnosti.   


Vir: GOLEA Nova Gorica


© 2012 - 2024 Portal Energetika