Novica

Rainbow Warrior v Sloveniji v podporo obnovljivim virom energije

⇒ Energetika ⇒ Splošno

V Sloveniji je te dni gostovala znamenita Greenpeaceova ladja Rainbow Warrior III, ena najbolj okolju prijaznih jadrnic na svetu, ki s svojo energetsko učinkovitostjo simbolizira trajnostni razvoj. Ob tej priložnosti so se na krovu zbrali predstavniki slovenske politike, zelenega gospodarstva in civilne družbe, da bi spregovorili o prihodnosti razvoja Slovenije in izhodu iz krize s pomočjo investicij v obnovljive vire energije.

Rainbow Warrior pluje na turneji po Sredozemlju in Jadranskem morju z namenom promocije OVE kot rešitve za zdravo okolje, varno podnebje in zagon gospodarstva v Evropi.

Znamenita Greenpeaceova ladja je v pristanišče v Kopru priplula v podporo razvoju obnovljivih virov. V ta namen je Greenpeace v Sloveniji organiziral srečanje "Zeleno gospodarstvo in nova delovna mesta", ki so se ga udeležili gospodarstveniki, aktivni na področju obnovljivih virov, predstavniki političnih strank in civilne družbe.


Zbrane je nagovoril predsednik Republike Slovenije, Borut Pahor: "Tega dododka sem se udeležil, ker sem tudi osebno trdno prepričan v pomen trajnostnega razvoja. Začrtati moramo nove horizonte, ki bodo omogočali visoko kakovost življenja ne samo nam, temveč tudi naših otrokom in vnukom. V okviru zmožnosti, ki mi jih dopušča moja funkcija, si bom tudi usebno po najboljših močeh prizadeval, da bo nova vlada ustrezno omogočila trajnostni razvoj v Sloveniji."

Tina Peternel iz Greenpeaca v Sloveniji je v nagovoru gostov dejala: "Ladje z imenom Mavričnega bojevnika so v preteklih desetletjih pričale neštetim primerom uničevanja okolja, s svojimi aktivnostmi pa so prispevale k izboljšanju pravil in zakonodaje po vsem svetu. Danes je čas, ko moramo s tovrstnimi prizadevanji nadaljevati. Podnebne spremembe so eden največjih izzivov človeštva v 21. stoletju. Postopoma moramo opustiti fosilna goriva, ker ta povzročajo podnebne spremembe, te vire pa moramo nadomestiti s čistimi in obnovljivimi viri energije. Potrebujemo energetsko tranzicijo. Slovenija ima znanje, ima podjetja in ima sposobne ljudi, ki zmorejo uresničiti zelene investicije ter ustvariti nova delovna mesta. Vsi skupaj pa potrebujemo tudi politično voljo, da bomo temu odprli prosti pot."

Rainbow Warrior III je prva ladja v Greenpeaceovi floti, ki je bila zgrajena namensko za potrebe znanstvenih raziskav in izvajanje kampanj. Nosi lahko kar osem ton dodatne visoko tehnološke opreme, premore pa tudi najnovejši satelitski komunikacijski sistem, s katerim lahko okoljske zločine, katerim je priča, prenaša v živo v vse medije širom sveta. Je izredno hitra, trajnostno naravnana in energetsko učinkovita, plovbo pa ji zagotavljajo 55 metrov visoka jadra, ki s pridom izkoriščajo moč vetra, ki je tudi primarni vir potovanja ladje.

Na svoji poti v Slovenijo se je ladja ustavila v Španiji, Franciji, Italiji, Grčiji in na Hrvaškem.

Vir: Greenpeace Slovenija


© 2012 - 2024 Portal Energetika