Novica

Regulacija cen pogonskih goriv (NMB-95, Dizel) izven avtocest in hitrih cest

⇒ Energetika ⇒ Cene naftnih derivatov

Vlada RS je na 4. redni seji sprejela Uredbo o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov, ki začasno za obdobje enega leta regulira cene pogonskih goriv (neosvinčen motorni bencin 95-oktanski in dizelsko gorivo) na bencinskih servisih zunaj avtocest in hitrih cest. Uredba bo začela veljati 21. junija 2022 in bo veljala eno leto.

Uredba določa mehanizem oblikovanja cen določenih naftnih derivatov, sestavine, ki jih morajo upoštevati podjetja, ki se ukvarjajo z dejavnostjo prodaje teh naftnih derivatov, in merila, po katerih se morajo oblikovati cene ali njihove sestavine.

Vlada z uredbo izven avtocest in hitrih cest znova regulira drobnoprodajne cene 95-oktanskega neosvinčenega motornega bencina (NMB-95) in dizla. Maloprodajna cena bo oblikovana vsakih 14 dni po modelu, določenem v uredbi. Pri tem je omejena najvišja dovoljena višina marže distributerjev, ki bo znašala:

  • do vključno 16. 8. 2022 za NMB-95 gorivo 0,0607 EUR/liter in 0,0591 EUR/liter za dizelsko gorivo;
  • od 17. 8. 2022 dalje za NMB-95 gorivo 0,0994 EUR/liter in 0,0983 EUR/liter za dizelsko gorivo.

Začetno obdobje veljavnosti novih drobnoprodajnih cen je od 21. junija do 4. julija 2022. 

Uredba cene pogonskih goriv na bencinskih servisih na površinah avtocest in hitrih cest po novem ne regulira več. Drobnoprodajne cene za te servise bodo oblikovane prosto na trgu oz. jih bodo določali trgovci sami in bodo predvidoma višje.

Trenutna uredba, s katero je prejšnja Vlada RS določila najvišje dovoljene drobnoprodajne in veleprodajne cene, bo 21. junija 2022 prenehala veljati. Trenutni sistem regulacije cen z določitvijo najvišjih dovoljenih drobno in veleprodajnih cen na daljši rok ni vzdržen za državni proračun niti za naftne trgovce, obenem pa bi to lahko negativno vplivalo na oskrbo z naftnimi derivati. Cene nafte na svetovnih trgih so še vedno visoke in nestabilne zaradi vojne v Ukrajini in splošne energetske krize. Po predvidevanjih bi trenutne razmere lahko trajale še nekaj časa.

S ponovno liberalizacijo cen na avtocestah in hitrih cestah se želi vlada izogniti nadaljevanju situacije, da bi se iz slovenskega proračuna plačevalo cenejše gorivo za tranzitni promet čez Slovenijo. Obenem pa bodo imeli slovenski državljani možnost uporabe bencinskih črpalk po Sloveniji izven avtocest in hitrih cest, kjer bodo cene pogonskih goriv predvidoma ugodnejše.

Povezava na sprejeto uredbo v Uradnem listu RS

Vir: MGRT


© 2012 - 2024 Portal Energetika