Novica

Skupno zasedanje ministrov EU, pristojnih za energijo in okolje

⇒ Energetika ⇒ Politika EU

Včeraj popoldne so se v Milanu srečali evropski ministri za energijo in okolje na temo podnebno-energetskega okvira 2030.

Katja Piškur (Ministrstvo za okolje in prostor), mag. Petra Zaletel (SPBR) in mag.Tina Seršen (Ministrstvo za infrastrukturo).

V Milanu je 06. oktobra 2014 potekalo srečanje evropskih ministrov za energijo in okolje. Razprava o podnebno-energetskem okviru 2030 je pomembna v luči prihajajočega oktobrskega Evropskega sveta, ki naj bi sprejel potrebne odločitve o dolgoročni strategiji EU na področju energetske varnosti in podnebno-energetskega okvira do 2030.

Slovenija je pripravljena podpreti cilje novega podnebno-energetskega okvira, ki jih predlaga Evropska komisija, vendar pod pogojem pravične delitve bremen med sektorji in državami članicami. Na srečanju je zato izpostavila predvsem težave, s katerimi se lahko srečamo v primeru preveč ambicioznih ciljev zmanjševanja emisij na področjih, ki niso zajeta v evropski sistem trgovanja z emisijami (t.i. ne-ETS emisije), posebej v primeru prometnih emisij, ter upoštevanju nacionalnih posebnosti pri določanju prispevkov držav članic na področju obnovljivih virov energije.

 

 


V razpravi so tudi druge države članice izpostavljale izzive, ki jim predstavljajo predlogi Evropske komisije. Razprava o ciljih in glavnih elementih novega podnebno-energetskega svežnja se bo nadaljevala tekom priprav na zasedanje Evropskega sveta 23. in 24. oktobra, ko naj bi voditelji dosegli dogovor, ki bo omogočil EU, da najavi svoj prispevek zmanjševanja emisij toplogrednih plinov globalnim prizadevanjem.


© 2012 - 2024 Portal Energetika