Novica

Stebrni udar v Premogovniku Velenje

⇒ Rudarstvo ⇒ Splošno

V premogovniku Velenje se je 20 minut čez polnoč zgodila delovna nezgoda, v kateri se je poškodovalo šest rudarjev. Eden je ostal v bolnišnični oskrbi.

Po zagotovilih predsednika uprave NEK-a Staneta Rožmana zaradi izpada elektrarne oskrba Slovenije ni ogrožena, saj je na trgu dovolj presežkov električne energije.

Dvajset minut čez polnoč je v severnem krilu jame Preloge Premogovnika Velenje na koti – 100 prišlo do stebrnega udara. V nezgodi je bilo udeleženih 6 rudarjev, ki so bili takoj ustrezno oskrbovani in po nudenju prve pomoči tudi prepeljani v Zdravstveni center Velenje. Nihče od rudarjev ni v življenjski nevarnosti.

Trije so bili takoj po pregledu v Zdravstvenem centru Velenje zaradi lažjih poškodb napoteni k svojemu osebnemu zdravniku, ostali trije so bili napoteni v Bolnišnico Celje, kjer je eden ostal v bolnišnični oskrbi, dva sta bila napotena domov.

Takoj po dogodku je bil obveščen tudi glavni republiški inšpektor, pristojen za rudarstvo, ki si je mesto dogodka tudi že ogledal in o dogodku naredil zapisnik.

Stebrni udar je hipna sprostitev napetosti v hribini, ki je lokalno omejena in je dogodek, ki se v rudnikih občasno zgodi. Kljub najsodobnejši tehnologiji, s katero razpolagajo v Premogovniku Velenje, je delo rudarjev še vedno delo v posebnih razmerah, za katere so predpisani posebni varnostne ukrepi, ki se dosledno izvajajo. Stebrnega udara se vnaprej ne da predvideti.


Zadnji takšen dogodek naj bi se zgodil decembra leta 2010, ko so bili v nezgodi lažje poškodovani štirje rudarji.


© 2012 - 2024 Portal Energetika