Novica

Temelji za tesnejše sodelovanje Slovenije in Turčije na področju energije

⇒ Energetika ⇒ Splošno

Ob današnjem uradnem obisku predsednika Republike Turčije Recep Tayyip Erdoğana v Ljubljani sta namero o tesnejšem sodelovanju podpisala minister za infrastrukturo Slovenije dr. Peter Gašperšič in minister za energijo in naravne vire Republike Turčije Taner Yıldız.

Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar in predsednik Republike Turčije Recep Tayyip Erdoğan (Foto: Daniel Novakovič/STA).

Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar se je danes sestal s predsednikom Republike Turčije Recepom Tayyipom Erdoğanom, ki je z ministrsko delegacijo prispel na uradni obisk v Slovenijo na povabilo predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja. Ob tem sta slovenski premier in turški predsednik ugotovila, da imata državi ob že sklenjenem strateškem partnerstvu, zelo dobre in prijateljske odnose, ki bi jih bilo zaželeno še poglobiti zlasti na gospodarskem področju. Tako sta večji del srečanja namenila pogovorom o možnostih krepitve gospodarskega sodelovanja med Slovenijo in Turčijo.

 

Pri tem sta se osredotočila na področje energetike, kjer je turški predsednik Erdoğan izrazil interes po pospešitvi sodelovanja pri gradnji hidroelektrarne Morača v Črni gori. Turškega sogovornika je podrobneje zanimala tudi vladna prioriteta posodobitve železniškega omrežja v Sloveniji.

 

Premier dr. Cerar je obenem izrazil veliko zadovoljstvo, da je turški predsednik v Slovenijo prispel s številčno ministrsko delegacijo ter da se bo poslovne konference v okviru obiska udeležilo veliko število turških gospodarstvenikov. Izrazil je tudi pričakovanje, da bo v drugi polovici letošnjega leta, ko bo na obisku v Turčiji, priložnost za konkretnejše pogovore o gospodarskem sodelovanju, saj bo do takrat predvidoma sprejeta tudi strategija za upravljanje z državnimi naložbami, je pojasnil predsednik slovenske vlade.


V okviru obiska ministrske delegacije sta se v Ljubljani sestala tudi minister za infrastrukturo Republike Slovenije dr. Peter Gašperšič in minister za energijo in naravne vire Republike Turčije Taner Yıldız. Ob tej priložnosti sta podpisala Pismo o nameri med ministrstvoma obeh držav o sodelovanju na področju energije.


Podpis pisma o nameri pomeni korak naprej k sodelovanju na področju energije med državama. Podpisnika nameravata ustvariti podlago za učinkovito institucionalno sodelovanje na področju energije.


Vir: PV, MZI


© 2012 - 2024 Portal Energetika