Novica

V uporabi nove energijske nalepke EU

⇒ Energetika ⇒ Politika EU

Od 1. marca 2021 se je v vseh trgovinah in pri spletnih trgovcih na drobno začela uporabljati popolnoma nova različica splošno priznane energijske nalepke EU. Namen nalepke je pomagati potrošnikom v EU pri zniževanju računov za energijo in zmanjšanju ogljičnega odtisa.

Nove energijske nalepke se bodo sprva uporabljale za štiri kategorije izdelkov, in sicer hladilnike in zamrzovalnike, pomivalne stroje, pralne stroje in televizijske sprejemnike (ter druge zunanje monitorje). 1. septembra 2021 bodo sledile nove nalepke za žarnice in sijalke s fiksnimi svetlobnimi viri, v prihajajočih letih pa tudi drugi izdelki.

Glede na prejšnjo lestvico, v okviru katere je vedno več izdelkov dosegalo ocene A+, A++ oz. A+++, je najpomembnejša sprememba ponovna uporaba enostavnejše in strožje lestvice A–G. Ta lestvica je strožja in zasnovana tako, da lahko oceno „A“ sprva doseže zelo malo izdelkov, kar omogoča vključitev učinkovitejših izdelkov v prihodnosti. Energijsko najučinkovitejši izdelki, ki so trenutno na trgu, bodo zdaj običajno označeni z „B“, „C“ ali „D“.

Drugačna je tudi oblika nove nalepke, z jasnejšimi in sodobnejšimi ikonami. Novost je vključitev QR kode v zgornjem desnem kotu nove nalepke, preko katere lahko potrošniki z njenim odčitanjem najdejo dodatne informacije o modelu izdelka, kot so podatki o merah, posebnih lastnostih ali rezultatih preskusov. Vse aparate na trgu EU je treba registrirati v novo evropsko podatkovno zbirko za označevanje energijske učinkovitosti (EPREL). To bo nadalje olajšalo primerjavo podobnih izdelkov v prihodnosti.

Poleg novih pravil o označevanju z energijskimi nalepkami so od 1. marca 2021 začele veljati tudi nove uredbe o okoljsko primerni zasnovi. Te so zlasti povezane s posodobljenimi minimalnimi zahtevami glede učinkovitosti in krepitvijo pravic potrošnikov do popravila izdelkov ter podpiranjem krožnega gospodarstva. Proizvajalci ali uvozniki bodo morali poklicnim serviserjem pa tudi končnim porabnikom zagotavljati nekatere bistvene in rezervne dele še več let po umiku izdelka s trga.

Vir: Evropska komisija

Nova energijska nalepka za hladilnik brez zamrzovalnika

© 2012 - 2022 Portal Energetika