Novica

Vlada podpira predlog evropske uredbe o določitvi standardov emisijskih vrednosti za nove osebne avtomobile in nova lahka gospodarska vozila

⇒ Energetika ⇒ Politika EU

Vlada RS je na današnji 167. redni seji podprla predlog uredbe Evropskega parlamenta in Evropskega sveta o določitvi standardov emisijskih vrednosti za nove osebne avtomobile in nova lahka gospodarska vozila kot del celostnega pristopa Evropske unije za zmanjšanje emisij CO2 iz lahkih vozil.

Republika Slovenija podpira vsa prizadevanja za zmanjšanje emisij CO2 iz vozil v okolje, predlog pa sledi tudi sprejeti strategiji na področju razvoja trga za vzpostavitev ustrezne infrastrukture v zvezi z alternativnimi gorivi v prometnem sektorju v RS.

Predlog uredbe postavlja stroškovno učinkovit cilj za zmanjšanje emisij CO2 za nova lahka tovorna vozila do leta 2030 in spodbujevalni mehanizem za povečanje deleža vozil z nič oziroma nizkimi emisijami, kar bo prispevalo k zmanjšanju onesnaževal zraka in posledično povečalo kakovost zraka s koristmi za javno zdravje. Predlog bo zagotovil, da bo avtomobilska industrija EU ohranila tehnološko vodstvo, s čimer bo okrepila svojo konkurenčnost in spodbudila zaposlovanje, zmanjšal se bo strošek porabe goriva za potrošnike, hkrati pa bo predlog prispeval k izpolnjevanju obveznosti EU po Pariškem sporazumu.

V predlogu uredbe je tudi pravna podlaga, da bo lahko Evropska komisija določila postopek skladnosti v prometu za preverjanje emisij CO2, ki je bistvenega pomena za učinkovit nadzor trga sistema homologacije in vrednosti emisij CO2.

Vir: MzI


© 2012 - 2024 Portal Energetika