Novica

Državni svetniki izglasovali veto na Energetski zakon EZ-1

⇒ Energetika ⇒ Predpisi SLO

Zahtevo za odložilni veto je vložila interesna skupina lokalnih interesov državnega sveta.

Državni svetniki so z 22 glasovi za in sedmimi proti izglasovali odložilni veto na Energetski zakon EZ-1, ki ga je DZ sprejel 30. januarja 2014.


Državni svet meni, da je Energetski zakon preobsežen in nepregleden, definicije pojmov in vsebine posameznih členov se na več mestih ponavljajo. Državni svetniki menijo, da velja razmisliti, da se za vsako področje sprejme ločen zakon. Po njihovem mnenju Energetski zakon naj ne bi ne prinašal poenostavitev in zmanjšanja administracije, ampak prinaša številne nove ovire. Državni svet meni, da bi bilo treba pred sprejemom novega sistemskega Energetskega zakona sprejeti Energetski koncept Slovenije.

 

Ključni razlog za odložilni veto pa je nestrinjanje z vsemi določili, ki urejajo energetsko izkaznico, posebej s tistimi, ki širijo obveznost njene izdelave prek minimalnih zahtev predpisov EU. Po njihovih navedbah gre za pogoje za pridobitev licence za neodvisnega strokovnjaka, ki lahko izdaja izkaznice, in poseben register energetskih izkaznic, piše v obrazložitvi predloga odložilnega veta


O zakonu bo sedaj moral ponovno odločati DZ, zakon pa mora podpreti absolutna večina, torej vsaj 46 poslancev.
 

Energetski zakon sicer med drugim v slovenski pravni red prenaša tretji energetski sveženj.
 

Vir: Državni svet


© 2012 - 2024 Portal Energetika