hire research paper writer can term papers have pictures homework help for science fair should i write my paper buy critical essay writing defended a doctor s dissertation

Novica

Kljub zvišanju trošarin malenkost nižje cene naftnih derivatov

⇒ Energetika ⇒ Cene naftnih derivatov

Na osnovi modelskega izračuna, predpisanega v Uredbi o oblikovanju cen naftnih derivatov (Ur. l. RS, št. 76/12), se 6. avgusta 2013 spremenijo modelske cene naftnih derivatov. Tega dne se modelske cene vseh naftnih derivatov nekoliko znižajo. Na takšne spremembe modelskih cen so vplivala predvsem gibanja svetovnih cen naftnih derivatov na kotaciji "CIF Med high", ki so osnova za izračun modelskih cen po predpisani metodologiji, ter gibanje tečaja €/USD.

Za sofinanciranje dejavnosti energetskega svetovanja je razpisanih 310.000 EUR.

V obračunskem obdobju od 22. julija do 2. avgusta 2013, ki je osnova za izračun novih modelskih cen po 14-dnevnem modelu, so se borzne cene vseh naftnih derivatov nekoliko znižale. V tem obdobju se je tečaj € v odnosu na USD nekoliko zvišal in vplival na dodatno znižanje modelskih cen vseh naftnih derivatov glede na gibanje borznih kotacij na svetovnem trgu.


Vlada RS je dne 5. avgusta 2013 zvišala trošarine za vse naftne derivate in sicer v takšni višini, da se maloprodajne cene znižajo za četrtino mogočega znižanja glede na znižanje modelskih cen. Zato se dne 6. avgusta 2013 maloprodajne cene z dajatvami za vse naftne derivate nekoliko znižajo in sicer se ceni motornih bencinov znižata za 0,4 €cent/liter, cena dizelskega goriva za 0,3 €cent/liter in cena kurilnega olja ekstra lahkega KOEL za 0,3 €cent/liter.

 

Na osnovi določil Uredbe o oblikovanju cen naftnih derivatov bodo nove cene naftnih derivatov veljale od 6. do 19. avgusta 2013.


© 2012 - 2020 Portal Energetika