Novica

Motorna bencina dražja, ceni dizelskega goriva in kurilnega olja nespremenjeni

⇒ Energetika ⇒ Cene naftnih derivatov

Na osnovi modelskega izračuna, predpisanega v Uredbi o oblikovanju cen naftnih derivatov (Ur. l. RS, št. 76/12), se 3. aprila 2013 spremenijo modelske cene naftnih derivatov, in sicer se modelske cene motornih bencinov zvišajo, modelske cene srednjih destilatov pa se znižajo. Na takšne spremembe modelskih cen so vplivala predvsem gibanja svetovnih cen naftnih derivatov na kotaciji "CIF Med high", ki so osnova za izračun modelskih cen po predpisani metodologiji, ter gibanje tečaja €/USD.

Cena dizelskega goriva in kurilnega olja nespremenjena, cena motornega bencina malo višja

V obračunskem obdobju (od 18. do 29. marca 2013), ki je osnova za izračun novih modelskih cen po 14-dnevnem modelu, so se borzne cene srednjih destilatov nekoliko znižale, borzne cene motornih bencinov pa se niso pomembneje spremenile. V tem obdobju pa se je glede na predhodno obračunsko obdobje precej znižal tečaj € v odnosu na USD in vplival zvišanje modelskih cen motornih bencinov ter vplival na ublažitev znižanja modelskih cen srednjih destilatov.

Vlada RS je 2. aprila 2013 zvišala trošarine na srednje destilate in z zvišanjem trošarin v celoti kompenzirala znižanje modelskih cen dizelskega goriva in kurilnega olja ekstra lahkega KOEL. Tako se 3. aprila 2013 cena motornega bencina NMB 95 zviša za 0,9 centa/liter, cena motornega bencina NMB 98 se zviša za 1,1 cent/liter, ceni dizelskega goriva in kurilnega olja ekstra lahkega KOEL pa se ne spremenita.


Na osnovi določil Uredbe o oblikovanju cen naftnih derivatov bodo nove cene naftnih derivatov veljale od 3. do 15. aprila 2013.


© 2012 - 2023 Portal Energetika